0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tofsvipa

Vanellus vanellus

  • Familj: Pipare och vipor – Charadriidae
  • Allmänna kännetecken: En vadare som hör till familjen vipor, duvstor, kraftigt byggd. Tofs på huvudet. Kastande flykt. Ser svartvit ut i flykten.
  • Storlek: Längd 28-31 cm, vingbredd 67-72 cm, vikt 170-230 g.
  • Bo: Grund grop i marken, oftast på åker eller i dikeskant. Sparsamt med bomaterial.
  • Häckning: Lägger 4 ägg i april. Båda könen ruvar, ruvningstid 20-29 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 33-35 dygn. Ungarna borymmare, söker själv sin föda redan som mycket små.
  • Utbredning: Häckar på ängar, åkrar och öppna myrar i nästan hela landet. I norra delen av landet är (spridningen fläckvis). Finlands häckningsbestånd beräknat till 70.000-120.000 par.
  • Flyttning: Dagflyttare. Höstflyttningen börjar i maj-juni, höjdpunkten i juli, de sista individerna ännu i oktober-november. En härdig art, anländer till Finland bland de första flyttfåglarna i mars. Övervintrar i västra och södra Europa.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: ett kattlikt jamande

Tofsvipan är en åkerfågel stor som en liten duva, ser svartvit ut med breda, avrundade vingspetsar och en smal tofs baktill på hjässan. I god belysning kan man uppfatta grön och rödlila metallyster. Huvudet är svartvittbrokigt, strupen och krävtrakten är svarta, bröstet och buken är vita och undergumpen ljust rödbrun. Ungfågeln skiljer sig från den adulta fågeln på den kortare tofsen och ryggens och vingens täckfjädrars gulaktiga kanter. Fjäderkanternas färger får ryggsidan att se fjällmönstrad ut. Tofsvipans tarser är brunröda. Näbben är svart och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page