0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Simo Mikkonen, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Trädkrypare

Certhia familiaris

  • Familj: Trädkrypare – Certhiidae
  • Allmänna kännetecken: En liten tallbarksfärgad fågel. Ryggen brun-, svart- och vitbrokig. Undersidan vit, snövit på strupen och bröstet. Näbben ganska lång och svagt böjd.
  • Storlek: Längd 12,5–14 cm, vikt 7–10 g.
  • Bo: Mellan lös bark och stammen, trädkryparholk, i byggnader i springor mellan bräderna, i vedhögar. Underredet är gjort av tunna grankvistar, boskålen byggd av murkna träflisor, enbark och fjädrar.
  • Häckning: Lägger 3–8 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 14–15 dygn. Boungar 13–18 dygn.
  • Utbredning: Häckar i gamla granskogar och i blandskog i södra Finland. Mer sällsynt påträffad upp till södra Lappland. Finlands häckningsbestånd uppskattat till 150.000–250.000 par.
  • Flyttning: Delvis flyttfågel, flyttar på natten. Höstflyttning i september-oktober, vårflyttning mars-april. Övervintrar i Finlands närområden, en del troligen ända i Mellaneuropa.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Ringande visslingar, “sri”, sången en klar, kort strof som påminner om lövsångarens sång.

Trädkryparen är den enda representanten av sin familj och sitt släkte i Finland. Ryggsidan är brun-, svart- och vitbrokig.
Hela undersidan är vit, på strupen och bröstet är den snövit. Stjärten är lång, kilformad i spetsen, med styva fjädrar och formad som hos hackspetten. Tarserna är brungula. Den rätt långa och svagt böjda näbben är mörkbrun, undernäbben ljusrödaktig. Iris är brun.

Trädkryparen kryper upp längs trädstammar från basen upp till stammens halva höjd där den kastar sig ut i en dykande flykt för att nå nästa stambas. Trädkryparen använder sin vita strupe som en reflekterande “spegel” då den undersöker barksprickor.

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page