0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turkduva

Streptopelia decaocto

  • Familj: Duvor – Columbidae
  • Allmänna kännetecken: En sandbrun duva, med mycket vitt på den långa stjärten, en artvitrandig fläck på halssidan.
  • Storlek: Längd 31-34 cm, vingbredd 48-56 cm, vikt 125-195 g.
  • Bo: En gles platta byggd av kvistar i ett träd.
  • Häckning: Lägger 2 ägg. Båda föräldrar ruvar, ruvningstid 14-16 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 15 dygn. Flera häckningar under perioden april-oktober.
  • Utbredning: Fåtalig och lokal häckningsfågel i kulturlandskap, vanligast i södra Finland och längs Bottenhavets kuststäder. Trivs vid sädessilos och vid sädesodlingar samt i parker. Populationen i Finland beräknas till 100-150 par. Nyinkommen art, första häckningen i Vasa 1966.
  • Flyttning: Stannfågel. Oregelbundna vandringar bland ungfåglarna.
  • Föda: Frön, säd.
  • Läten: Spelläten ett kvävt, trestavigt “do doo då”.

Turkduvan är nästan lika stor som skogsduvan, smärt och långstjärtad, sandfärgad på ryggsidan. Buken och huvudet är rödaktigt ljusbruna, på halssidan finns ett artvitt halsmärke. Turkduvans stjärt är övervägande gråvit (saknar turturduvans arta rand innanför stjärtändan). Turkduvans vinge är ljus undertill, vingens ovansida är ljus vid basen med mörka pennor. Turkduvans tarser är rödaktiga, näbben art och iris röd.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page