0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turturduva

Streptopelia turtur

  • Familj: Duvor – Columbidae
  • Allmänna kännetecken: En liten duva med ett iögonfallande vitt band i stjärtspetsen. Skuldrornas och mindre vingtäckarnas fjäderkanter klart rostbruna.
  • Storlek: Längd 25-27 cm, vingbredd 49-55 cm, vikt 107-140 g.
  • Bo: Lågt och platt, byggt av kvistar i ett träd.
  • Häckning: Lägger 2 ägg i slutet av maj. Båda föräldrar ruvar, ruvningstid 13-14 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 18-20 dygn.
  • Utbredning: Kulturfågel nästan som tamduvan. Första gången påträffad i Finland 1953 och första häckningen bekräftad 1979 i Villmanstrand. Häckar fåtaligt i södra och sydöstra Finland, population 5-30 par.
  • Flyttning: Vinterkvarter i tropiska Afrika, höstflyttning i augusti-oktober (påträffad ännu i november-december), återkommmer i maj-juni.
  • Föda: Frön.
  • Läten: Ett spinnande “turr turr turr”.

Turturduvan är en sirlig duva med lång stjärt och stor som en större trast. Turturduvans ryggsida är rostbrun med arta fläckar. Vingens större vingtäckare är blågrå och vingpennorna är mörka både på ovan- och undersidan (ljusa hos turkduvan). På halssidan har turturduvan en artvitrandig, oval fläck. Stjärtfjädrarna är vita i spetsarna och det vita främhävs av ett inre art band. Tarserna är mörkröda, näbben art med vit spets och iris är gul.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page