© Copyright: Bilder: Per-Olof Wickman. All rights reserved.

Mindre blåvinge

Cupido minimus

  • Familj: Juvelvingar – Lycaenidae
  • Underfamilj: Blåvingar – Polyommatinae
  • Tidigare namn: Liten blåvinge
  • Vingspann: Mycket liten, 18–26 mm
  • Vingovansidor: Svartbruna med lite blåglänsande stänk.
  • Vingundersidor: Gråbruna med vitringade svarta prickar.
  • Miljö: Öppna sand- och grusmarker.
  • Flygtid: Från slutet av maj till slutet av juni.
  • Övervintringsstadium: Larv
  • Larvens värdväxt: Getväppling (Anthyllis vulneraria) i södra Finland och möjligen fjällvedel (Astragalus alpinus) i nordligaste Finland.

Den bruna ovansidan och den svartprickiga undersidan som saknar röda teckningar skiljer den från alla andra blåvingar utom honan av den större ängsblåvingen. De svart prickarna på framvingens undersida ligger hos mindre blåvingen i rakare linje än hos ängsblåvingen.

Honorna lägger äggen ett och ett i blomsamlingarna hos värdväxten. Hanarna försvarar parningsrevir invid buskar där de väntar på honor. Larverna har en körtel som utsöndrar sockerhaltiga och näringsrika sekret som myror gärna slickar i sig. Larverna uppvaktas därför ibland av myror, som också skyddar larverna.

Andra arter i samma genus
Andra fjärilar i samma undergrupp

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page