© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Pors

Myrica gale

  • Familj: Porsväxter – Myricaceae
  • Växtform och höjd: Upprätt buske. 0,5–1 m.
  • Blomma: Liten nästan utan hylle. Hon- och hanblommor vanligen i skilda blomställningar och skilda individer. Hanblomställningen ett gulgrönt axlikt hänge. Honblomställningen ett gulbrunt ax. Pistillernas märken flikiga och purpurröda.
  • Bladen: Bladskiva omvänt äggrund, upptill vasst tandad, vid basen nedvikt bladkant. Blad grågröna med gula glandelkörtlar, under mjukt håriga. Nästan oskaftade blad strödda.
  • Frukten: Fruktsamling kottlik, frukterna stenfrukter.
  • Växtplats: Havs- och sjöstränder; sällan tallmossar, rikkärr och fattigkärr.
  • Blomningstid: April–maj

Porssläktet (Myrica) är det enda i sin familj. Största delen av arterna är subtropiska. Under tertiärperioden var släktet mycket artrikt, även i Europa. I dag är porsen den enda representanten för sitt släkte i Europa. Porsen är en giftig växt som föredrar maritimt klimat. Den doftar starkt och blommar tidigt på våren innan bladen slagit ut. Bladen, stjälkarna och blommorna innehåller eteriska oljor i hartsgångar. Man känner dessa bäst då man gnider bladen. Arten fortplantar sig kraftigt med utlöpare.

Man använde förr porsen i stället för humle som ölkrydda. Den gav visserligen ölet större styrka, men gav också värre baksmälla och huvudvärk. Man har utnyttjat skott och bark av växten vid garvning medan bladen, rötterna och blommorna har använts för färgning. Porsen lämnar en gul färg. Man har rentav blandat den i piptobak för att ge större styrka åt tobaken. Arten har vidare använts som medicin och för att fördriva malar och ohyra.

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page