Betula pendula var. carelica

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Vårtbjörk

Betula pendula

  • Familj: Björkväxter – Betulaceae
  • Växtform och höjd: Vanligen enstammigt träd. 8–25 m.
  • Blomma: Liten, grönaktig-brunaktig och utan hylle. Han- och honblommor i skilda blomställningar. Knippor med 2–3 blommor tätt tillsammans bildar täta hängen.
  • Bladen: Trekantiga-rombiska, kala, dubbelsågade, sällan flikiga, vid lövsprickningen ofta rödaktiga eller bruna. Höstfärgen är gul. Skaftade blad strödda.
  • Frukten: Vingad nöt.
  • Växtplats: Torra och friska moskogar, åsar, hällar, utdikade myrar. Även som prydnadsträd och som odlad.
  • Blomningstid: April–juni.

Björksläktet (Betula) omfattar ca. 40 arter, både träd, buskar och ris. Deras stammar har ljus eller mörkare näver och de blommar vid lövsprickningen. Blommorna är små, enkönade och samlade i hängen, vilka egentligen är sammansatta blomställningar med massor av små knippen med blommor. Vårtbjörken kallas ibland även för hängbjörk eller masurbjörk.

Man kan skilja den från glasbjörken på dess hängande grenar och på att barken på vårtbjörkens stambas är mörk och uppsprickande. Unga grenar är kala och hartsvårtiga, inte finludna och släta som glasbjörkens. Bladkanterna är dessutom dubbelsågade, inte enklesågade som på glasbjörken.

Vårtbjörken är ett ljusälskande starkt slybildande pionjärträd på öppna områden. Den klarar sig inte på våta eller svämmade ytor. Vårtbjörken är ett viktigt faner- och möbeltillverkningsträd och dess tunna kvistar anses ge de bästa bastuviskorna. Dess blad kan användas i medicinskt syfte eller som te och dess sav kan drickas för att fördriva vårtrötthet. Vårtbjörken har en tendens att göra masurbildningar (masurbjörk, var. varelica). Man känner till flera flikbladiga varianter av värtbjörken.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page