10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Aborre

Perca fluviatilis

  • Familie: Aborrefamilien – Percidae
  • Lignende arter: Hork, Sandart
  • Størrelse: Almindeligvis 15-30 cm, 50-350 g. En 40 cm fisk vejer ca. 1 kg. Aborrer over 2 kg. er sjældne. Væksten varierer meget med miljøet.
  • Udseende: Høj men tilspidset krop, større fisk får en pukkel bag ved hovedet. Den forreste rygfinne har 14 stærke pigge. Bagkanten af gælledækket er meget skarp. Skællene er karakteristisk store og sidder ret fast til skindet. Fisken er grov at føle på.
  • Farver: Varierer med humusindholdet i vandet. Fisk fra klart vand er olivengrønne på ryggen og siderne har mørke lodrette striber. Lys på undersiden. Bug, gat og halefinne er orangerøde. Øjnene er gullige. Farven er mørkere i tørvholdigt vand, hvor ryggen er næsten sort og striberne mindre fremstående. Undersiden er også lidt mørkere i det. Finnerne på sådan en fisk kan være stærkt røde i farven.
  • Formering: Tidlig i maj i sydlige Finland, lidt senere mod nord og i havet, afhængig af vandtemperaturen. Rognene bliver lagt i en dybde af 0,5-3 m. Rognene er i lange geléagtige bånd som hænger fast i undervands vegetation.
  • Føde: Som hos fleste andre fisk, lever de unge af plankton. Voksne fisk spreder vidt fra overfladeinsekter og andre hvirvelløse dyr til små fisk. Store Aborrer er hovedsagligt kødædere.
  • Udbredelse og levesteder: Finlands mest udbredte fisk, den findes næsten alle vegne bortset fra det nordligste Lapland. Den overlever også i tørvholdige skovsøer som er frie for andre arter. Tåler syreholdigt vand, men ikke vand med højt næringsindhold, eller vand med lavt oxygenindhold om vinteren eller som fryser igennem. Foretrækker kystlinjer og ret grundt vand, hvor den er mest aktiv om aftenen og morgenen.

Let genkendelig på sine stribede sider, varierer Aborren betydeligt i størrelse og farver alt efter levested. I havet og store søer, hvor der er rigeligt af føde, vokser Aborren ret hurtigt, men dem som lever i mindre vandområder kan blive hæmmet på grund af mangel på føde. Små mørke Aborrer af samme størrelse, som lever i små søer kan faktisk være ret gamle. De æder af deres egen yngel hvert år og en ny generation kan kun vokse når den gamle generation gradvist dør.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page