10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Asp

Aspius aspius

  • Familie: Karpefiskefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Døbel, Rimte, Rudd, Skalle, Vimme
  • Størrelse: 40-75 cm, 1-3 kg, kan nå op på 5 kg eller mere.
  • Udseende: Asp er en af de hurtigst voksende medlemmer af karpefiskefamilien og kan vokse til en betydelig størrelse. Dens strømlinede form minder om laksefisk, men Asp har ingen hudfinne. Den spidse snude og lange gatfinne minder lidt om Vimme. Til forskel fra Vimmen er underkæben længere end overkæben. Den store mund strækker sig til under midtpunktet af øjet. Den tykkere spids af underkæben passer ind i en fordybning i overkæben. Øjet er forholdsvis lille, og dette ses tydeligst på større fisk. Den lange gatfinne har 15-17 stråler, den forreste er længst og gør finnen spids og kraftigt indadbøjet. Halefinnen er dybt gaflet. Skællene er mindre end hos andre karpefisk, 65-75 langs sidelinjen.
  • Farver: Mindre fisk er sølvfarvede med mørke rygge. Lige som andre karpefisk får større fisk et lettere gyldent skær på hoved og sider. Finnerne på undersiden er lyst rødlige, hale og rygfinne er blågrå.
  • Formering: Asp bliver ikke seksuelt modne før de er forholdsvis gamle og er nået over 1 kg i vægt. De vandrer i maj for at gyde i hurtigtløbende vand.
  • Føde: Små fisk, deriblandt Løje, Smelt og Skalle
  • Udbredelse og levesteder: Naturlige bestande af Asp forekommer i floderne Kokemäenjoki og Kymijoki og i Vuoksi systemet i SØ Finland. Antallet i Finland var nedadgående, men er forbedret siden 1980’erne ved opdræt. Asp er blevet sat ud i talrige søer i S og SØ Finland. De kan også findes i flodmundinger i Finske Bugt.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page