10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Billeder:

www.scandfish.com

. All rights reserved.

Bæklampret

Lampetra planeri

  • Familie: Lampretter – Petromyzonidae
  • Lignende arter: Flodlampret
  • Størrelse: 12-16 cm.
  • Udseende: Bæklampretten er medlem af de kæbeløse fisk og adskiller sig derfor ret meget fra andre fisk. Den har ingen parrede finner, ingen underkæbe, og munden er omgivet af en rund sugekoplignende disk. I stedet for en gællelåge har Bæklampretten en række af 7 små åndehuller lige bag øjet. Voksne Bæklampretter kan adskilles fra den ellers så vellignende Flodlampret på deres størrelse: Bæklampretten har næsten ikke tykkelsen af en blyant og når sjældent over 15 cm i længden, mens Flodlampretter som har forladt havet for at gå op i floderne for at gyde almindeligvis måler over 25 cm. En lille søform af Flodlampretter som er kommet i en gydestrøm kan nemt forveksles med en stor Bæklampret. Adskillelsen sidder i tænderne, dem hos Bæklampretten er bløde, mens Flodlamprettens tænder er skarpe. De to rygfinner hos Bæklampretten sidder tættere sammen end hos Flodlampretten. Den 2-13 cm lange øjeløse larve af både Flod og Bæklampret som bliver fundet i floder og åer kan ikke adskilles uden hjælp af mikroskop.
  • Farver: Bugen på Bæklampret har en ensartet lys farve, mens den hos Flodlampret er lige, men har uregelmæssige mørke pletter.
  • Formering: Larverne hos Bæklampretten tilbringer de første 4-6 år af deres liv begravet i mudderet i floden, hvor de filtrerer næring fra vandet. Så forvandler de sig direkte til seksuelt modne voksne, hvorved de også holder op med at æde. De voksne forbliver i den flod, hvor de kom til verden, hvor de gyder på sand eller grus det følgende forår og efter gydningen dør de.
  • Føde: Larven æder organisk materiale og plankton.
  • Udbredelse og levesteder: Bæklampret forekommer i små bække over hele Finland, bortset fra det nordligste Lapland.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page