10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Billeder:

New York State Department of Environmental Conservation, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Canadarødding

Salvelinus namaycush

  • Familie: Laksefamilien – Salmonidae
  • Lignende arter: Fjeldørred, Kildeørred
  • Størrelse: I Inarisøen almindeligvis 40-80 cm. 0,7-2 kg max. op til 7 kg.
  • Udseende: Lidt mere firkantet i udseende end andre finske medlemmer at slægten Salvelinus. Den adskiller sig fra fjeldørred og kildeørred på hovedet, som er kraftigere, mere ‘hundelignende’ i form. Stor mund, underkæben rækker et godt stykke bag øjet.
  • Farver: Siderne er almindeligvis mørkebrune, sommetider grønlige eller mørkegrå, næsten sorte. Det mest slående træk er den lyst gule marmorering langs siderne og ryggen, som rækker til hale og rygfinner. På ryggen minder marmoreringen mere og striber. Den plettede effekt over det hele minder om en gedde. Finnerne hos gydende hanner kan blive rødbrune i farven, men bugen forbliver bleg. Som hos andre ørreder, har bryst, bug og gatfinner hvide forkanter.
  • Formering: Er ikke kendt for at formere sig i Finland, al bestand her er sat ud. I sine hjemmevande i Nordamerika gyder Canadarødding i september-november på dybt vand.
  • Føde: Canadarødding æder af en vifte af levende organismer, men fra 25-30 cm æder den hovedsagligt andre fisk.
  • Udbredelse og levesteder: Canadarødding er sat ud i mange søer og i havet. Hovedfokus i udsættelse er for tiden på Inarisøen, hvor Canadarødding er talrig nok til at berettige fiskeri. Den er en fisk, som lever i dybe søer hvor vandet er koldt og har højt oxygenindhold.

Canadarødding kom til Finland fra Nordamerika som en fisk til vore større søer, tilskyndet af det faktum at de hellere gyder i søer end i strømmende vand som Finlands andre fisk i laksefamilien. Selv om den ikke formerer sig her, er den blevet et bytte, som det betaler sig for fiskerne, i det mindste i Inarisøen. Den er den største ørred i Finland, og selv om den vokser langsomt, så lever den længe og får en betydelig vægt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page