10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Elritse

Phoxinus phoxinus

  • Familie: Karpefiskefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Ørred og lakseyngel
  • Størrelse: 4-7 cm, sjældent 10 cm eller mere.
  • Udseende: Kroppen er ret slank men forholdsvis bred, næste rund i tværsnit. Sidelinjen strækker sig halvvejs langs kroppen. Snuden er stump, kæberne er lige lange. Gatfinnen er kort, 8-9 stråler Ingen rigtig lighed med andre medlemmer af Karpefiskefamilien, men farverne og markeringerne ligner dem hos lakse og ørredyngel. Elritser har dog ingen hudfinne.
  • Farver: Ryggen er almindeligvis mørkebrun eller grønlig, siderne er lysere i farven med 12-15 bånd som ligner yngelmarkeringerne hos unge Ørred og Laks. Elritser mangler den røde plet som karakteriserer unge Laks og Ørred. Gullig stribe over sidelinjen.
  • Formering: Gyder i stimer på sandet bund gennem juni og tidlig juli. Kan forlade kystvande og gå op ad floderne for at gyde.
  • Føde: Små hvirvelløse dyr på bunden.
  • Udbredelse og levesteder: Fundet i ferskvand over hele Finland. Det eneste medlem af karpefamilien, som er fundet i vand som løber ud i det Arktiske Hav og i højlandssøer og floder op til 500 over havet. Foretrækker klart vand, forudsat at det ikke er for syreholdigt. Tåler ikke eutrofikation særlig godt og er derfor fraværende i visse søer. Også fundet i kystfarvand, men også her har eutrofikation reduceret antallet. Om sommeren svømmer Elritse i små stimer langs stenede eller grusede kystlinjer i meget grundt vand. Søger dybere vand om vinteren.

Deres beskedne størrelse gør at Elritse sjældent bliver fanget i net eller fælder. De kan dog nemt ses ret tæt på kysten eftersom de er dristige, nysgerrige små fisk, og kommer gerne tæt nok på til at spise af hånden.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page