10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Billeder:

www.scandfish.com, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Finnestribet Ferskvandsulk

Cottus poecilopus

  • Familie: Ulke – Cottidae
  • Lignende arter: Almindelig Ulk, Hornulk
  • Størrelse: 5-8 cm. max. 12 cm.
  • Udseende: Lige som andre medlemmer af familien her Finnestribet Ferskvandsulk et bredt hoved med øjnene næsten på toppen, og stor rundet brystfinne som minder om vinger når den hviler på bunden. Minder meget om Brun Dværgmalle og kan forveksles med ferskvandsformen af Hornulk. Den inderste stråle på bugfinnen er kortere end den yderste stråle på Finnestribet Ferskvandsulk, men den er af samme længde på Brun Dværgmalle. Halestilken (afstanden mellem bagkanten af gatfinnen og basen af halefinnen) er kortere end halefinnen hos både Finnestribet nålefisk og Brun Dværgmalle. På søformen hos Hornulken har disse samme længde. Den spidse ende af gællelågene bøjer opad hos både Finnestribet Ferskvandsulk og Brun Dværgmalle, men den er lige hos Hornulk.
  • Farver: Ryggen er lysebrun med ulige mørkere markeringer. Pletter på bugfinnen ser ud som tværgående bånd, fraværende hos Brun Dværgmalle.
  • Formering: Rognene bliver afsat på undersiden af sten i reder som er forberedt af hannen, adskillige hunner kommer til samme rede. Efter befrugtningen bevogter hannen rognene til de udklækkes.
    (ca. 4 uger).
  • Føde: Insektlarver og andre hvirvelløse dyr som lever på bunden.
  • Udbredelse og levesteder: I Finland er det hovedsaglig en ferskvandsart. Den viser sig i hav som er begrænset til ferskvand i den nordligste Botniske Bugt. Finnestribet Ferskvandsulk er en nordlig og østlig fisk: forekommer i Lapland, bortset fra Inari og Utsjoki, og gennem søerne i sydøst Finland. I syd er der isolerede bestande i Fiskars (Simijärvisøen) og Hyvinkää (Hirvijärvisøen). Fundet på stenbund i kølige, lave, godt iltede vande, specielt flydende vand, men den findes også langs søstrande. Hvor Brun Dværgmalle findes har Finnestribet Ferskvandsulk tendens til at være i dybere vand og ligge længere oppe i floder. Ligger skjult imellem sten og tager korte ture for at finde føde når lyset svinder.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page