10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Gedde

Esox lucius

  • Familie: Geddefamilien – Esocidae
  • Lignende arter: ingen
  • Størrelse: 40-120 cm, 0,5-15 kg. Sjældent 20 kg. eller mere.
  • Udseende: Gedden har alle trækkene af et rovdyr: lange krokodillelignende kæber, skarpe tænder og en stor mund. Lang kraftfuld krop som er bygget til fart, med en enkelt rygfinne langt tilbage og over gatfinnen. Ryggen er ret bred.
  • Farver: Siderne er grønne, bugen er lys og ryggen er næsten sort. Siderne viser bleg gul spraglethed, sommetider formes der striber. Gedder som lever i mørkt, tørvholdigt vand kan få mørkere farver.
  • Formering: Gydningen finder sted tidligt om foråret. Så snart som isen er væk finder gedden lavvandede rørbevoksede bugter og selv oversvømmede marker, hvor rognene bliver udgydt. I havet sker gydningen senere. Gedder kan sommetider forlade havet for at gyde i ferskvand.
  • Føde: Gedder er rovdyr fra begyndelsen og videre. De kan forsøge at sluge fisk på næsten deres egen størrelse, også andre gedder. Store gedder er i stand til at sluge stort bytte, og i maven har man fundet frøer, markmus og selv unge vandfugle så vel som fisk.
  • Udbredelse og levesteder: Finlands mest almindelige fisk efter Aborren. Den er fundet i 80% af landets søer og også i havet. Udenfor gydesæsonen har gedden tendens til at være meget territorial, og den overfalder sit bytte uden at flytte sig over store afstande. De foretrækker lavvandede rørfyldte strandlinjer, når den er i havet foretrækker den klippefyldte kyster eller steder med blæretang. I sumpede skovsøer kan gedden også angribe byttet nedefra et dække af tørvemos.

Gedden er en af de hurtigst voksende fisk, som lever i finsk farvand. Den lever længe og kan opnå en betydelig størrelse. Hunnerne bliver meget større end hannerne. Mange lystfiskere, som kan lide at fiske med spin har fanget en gedde fra tid til anden.

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page