10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Hornulk

Triglopsis quadricornis

  • Familie: Ulke – Cottidae
  • Lignende arter: Almindelig Ulk, Finnestribet Ferskvandsulk, Hvidfinnet Ferskvandsulk, Ulk
  • Størrelse: I søer 9-15 cm, i havet bliver den 20-30 cm.
  • Udseende: Med sine store brystfinner, ret store knudrede hoved og fremstående læber er Hornulken et typisk medlem af Ulkene. Den havlevende er bedst genkendelig på sine fire benede udvækster på hovedet (de er fraværende på ferskvandsformen). Ferskvandsformen minder meget om Almindelig Ulk og Brun Dværgmalle, men kan genkendes på sin længere halestilk, som er længden af gatfinnen. Hornulken er den eneste af de tre som har en adskilt gællehinde under hovedet. Den adskiller sig også ved at den piggede ende af gællelåget peger liga bagefter i stedet for at bøje opad.
  • Farver: Overdelen af kroppen er mørk, spættet. Bugen hos hunnen er hvid, på hannen er den gulligbrun.
  • Formering: Ynglingen finder sted om vinteren imellem november og marts. Hannen graver et gydeleje hvor rognene bliver frigjort i en enkelt klump. Hannen passer rognene, vifter igennem hele den 100 dages rugetid.
  • Føde: Organismer der lever på bunden, rogn.
  • Udbredelse og levesteder: Oprindelig en fisk fra Det nordlige Ishav. Som en levning fra istiden, har Hornulken fundet vej til vand inde i landet i Finland so vel som til den nordlige Østersø. Ikke fundet i den sydlige Østersø eller i Nordsøen. Den undgår vand som er varmere end 10 grader og findes derfor ikke på grundt vand om sommeren. Når vandtemperaturen falder om efteråret, udvides rækkevidden af aktiviteterne. Hornulken har ingen svømmeblære, og det gør den til en bundfisk. Søformen ser også ud til at foretrække dybt vand hellere end at skjule sig bag sten langs kysten som sin slægtning Hvidfinnet Ferskvandsulk.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page