10 20 40 60 cm

mittakaava > 60 cm

         
© Copyright: Billeder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Jouko Lehmuskallio, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Karpe

Cyprinus carpio

  • Familie: Karpefiskefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Dam-Karusse, Karusse, Suder
  • Størrelse: 35-60 cm, 1-3 kg, max. op til 18 kg.
  • Udseende: En kraftigt bygget fisk med høj krop, dog ikke så høj som Karussen, som den minder meget om. Karper som er fanget i søer er ofte meget større end Karusser, som er fanget i samme vand og sjældent når 15 cm i længden. Karpen kan også adskilles fra Karusse og Dam-Karusse på formen på sin lange rygfinne, forkanten er vinklet, mens den hos de andre er mere rundet. Et karakteristisk kendetegn er de to par af skægtråde, det øvre par er lille og næsten usynligt, det nedre par er langt og tydeligt. Suder og Grundling har også skægtråde, men disse to arter adskiller sig fra Karpen på andre måder: Suder med sin korte rygfinne og bittesmå skæl. Adskillige former af Karper er kendt, adskilt på skællene eller mangel på samme. Den man oftest støder på er den fuldt skællede Karpe, skællene er ret store og tæller 33-40 langs sidelinjen. Spejlkarpen har en spredning af meget store, pladelignende skæl. Endnu en anden form har en sammenhængende række af høje, smalle skæl langs siden, mens Læderkarpen slet ikke har nogen skæl.
  • Farver: Ryg og finner er almindeligvis sorte, siderne er kobber eller guldfarvede
  • Formering: Karper yngler når temperaturen overstiger 14 grader. Karper som er født naturligt i Finland vokser ikke hurtigt nok til at overleve deres første vinter. Alle Finlands Karper er sat ud enten som etårige eller som 2-sommers fisk, der vejer 100-200 g.
  • Føde: Bundorganismer og vegetation.
  • Udbredelse og levesteder: Er sat ud i adskillige søer i Finland. Trives i næringsrige søer langs kysten i Sydfinland, det har også været en succes at sætte den ud visse steder længere mod nord. Tåler en bred vifte af forhold, deriblandt lavt oxygen og syredannelse. Foretrækker varmt vand.

Karper er verdens ældste opdrættede fisk. Den er kendt for at være opdrættet i Kina for over 2000 år siden, kunsten at opdrætte Karper blev spredt til Europa af romerne. Fra opdrætsdamme har Karpen spredt sig vidt til naturlige vande. Karpen som er sat ud i Finland er en ældgammel damopdrættet variant. I Finland bliver den regnet for en fisk i meget næringsrige søer, og den vokser meget hurtigere end andre karpefisk, den tager så meget som et kilo på om året! Også en udmærket spisefisk, men bør holdes i kildevand i nogle dage før den bliver dræbt.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page