10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Løje

Alburnus alburnus

  • Familie: Karpefiskefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Heltling, Regnløje, Strømskalle
  • Størrelse: 9-15 cm.
  • Udseende: Løjen er en af de slankeste og mest strømlinede medlemmer af karpefiskefamilien. På den måde ligner den Regnløjen lidt. Løjen har dog en længere halefinne (17-22 stråler), en fremstående underkæbe og en mund som peger opad. Den længere gatfinne adskiller også Løjen fra den meget sjældnere Regnløje (11-14 stråler). Selv om Løje har en vis lighed med Heltling og små heltfisk, så mangler den hudfinnen, som er så kendetegnende for laksefamilien. Løjens bryst og bugfinne er et godt stykke foran forkanten på rygfinnen. Skællene er ret store og falder let af.
  • Farver: Lys, siderne er sølvfarvede. Finnerne er farveløse, lettere grønlige hos større fisk. Hos gydende fisk kan finnerne få en fin orange farve. Løje mangler den mørke sidelinje som Regnløjen har.
  • Formering: Gyder adskillige gange mellem maj og tidlig juli. Gydende løjer samles i store stimer på grundt vand over grus. Ved disse begivenheder kan vandet koge af fisk da de springer op af vandet. Terner, måger, aborrer og andre rovfisk er hurtige til at se denne mulighed for et let måltid.
  • Føde: Plankton og overfladeinsekter.
  • Udbredelse og levesteder: Almindelig i ferskvand så langt nord som Sodankylä. Ikke fundet i Kitkajoki systemet i Kuusamo. Også almindelig langs hele Finlands kyst. Løje svømmer tæt på overfladen i store stimer og trives i store søer og langsomtflydende floder. Er ikke sart med vandkvaliteten og kan klare eutrofikation så længe som iltindholdet er rimeligt, derfor er den ikke i søer med specielt høj eutrofikation.

Løjer er blandt de nemmeste fisk at se om sommeren. De svømmer tæt på overfladen og ses ofte når de tager insekter eller springer i panik for at undgå angreb fra Aborrer.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page