10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
Nipigget Hundestejle & Fempigget Hundestejle
© Copyright: Billeder:

Wilhelm von Wright: Pohjolan kalat, Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Nipigget Hundestejle

Pungitius pungitius

  • Familie: Hundestejlefamilien – Gasterosteidae
  • Lignende arter: Fempigget Hundestejle, Trepigget Hundestejle
  • Størrelse: 3-5 cm.
  • Udseende: Som hos andre hundestejler spidser kroppen hos Nipigget Hundestejle til en meget smal halestilk som fører til en vifteformet halefinne. Nipigget Hundestejle er Finlands mindste hundestejle. Minder om sin trepiggede slægtning, men kroppen er ikke lige høj. Den mest pålidelige form for identifikation er selvfølgelig antallet af pigge foran rygfinnen, som varierer fra 7-12, men der er almindeligvis ni. Små benede plader findes kun på den smalle halestilk ved sidelinjen. Ingen skæl. Munden peger opad.
  • Farver: Grålig eller olivengrøn, siderne er lettere sølvfarvede, delvis gennemsigtig. Siderne har uregelmæssige mørke bånd eller pletter. I yngletiden bliver hannen næsten sort, kun den lyse piggede bugfinne viser sig.
  • Formering: Gyder i juni-juli langs lavvandede, ukrudtsbevoksede strandkanter. Hannen markerer et territorium som han aggressivt forsvarer. Han bygger en rede af plantemateriale hvor han lokker hunnerne til med et detaljeret parringsritual. Efter at rognene er befrugtede holder hannen vagt og vifter rognene af og til med veliltet vand til de udklækkes efter omkring en uge. Han vogter de unge fisk til de har opbrugt indholdet af deres blommesæk og drager af sted for at klare sig selv.
  • Føde: Plankton og små hvirvelløse dyr på bunden.
  • Udbredelse og levesteder: Almindelig langs hele Finlands kyst i vand inde i landet, også de fleste søer. Foretrækker næringsrigt vand med rigeligt af lave ukrudtsbevoksede kanter. Klarer lavt oxygenindhold ret godt. Udenfor ynglesæsonen lever Nipigget Hundestejle i små stimer langs stranden og sommetider på åbent hav i søgen efter plankton.

Selv om den er en så almindelig fisk, har få mennesker set den fordi den sjældent havner i de almindelige fælder og net.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page