10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Østersøsild

Clupea harengus membras

  • Familie: Sildefamilien – Clupeidae
  • Lignende arter: Brisling, Stavsild
  • Størrelse: Almindeligvis 15-20 cm, hurtigvoksende kæmpeformer kan overstige 30 cm og veje 0,5 kg.
  • Udseende: Lige som hos andre medlemmer af sildefamilien mangler sidelinjen. Skællene falder let af. Snuden er lidt længere og mere kantet end hos Brislingen, det giver Østersøsilden et lidt mindre strømlinet udseende. Begge arter har en kam af skæl (ujævne eller skarpe skæl) langs bugen, og disse føles nemt ved at stryge fingeren fra halen til hovedet. Disse skæl er betydeligt skarpere hos Brislingen end hos Østersøsilden. Størrelsen er også en god vejviser: fisk over 17 cm er næsten stensikkert Østersøsild. De to er dog bedst adskilt af positionen af bugfinnerne, som er på højde med, eller lettere foran begyndelsen af rygfinnen på Brislingen, men længere tilbage på Østersøsilden. Kæmpeformen af Østersøsild kan forveksles med den meget mindre almindelige Stavsild. Østersøsilden har dog skarpere skæl langs bugen og mangler den kantede gællelåge som Stavsilden har.
  • Farver: Siderne er sølvfarvede, ryggen er mørk ovenpå, grønlig længere nede. Ryggen hos Brislingen er mere blålig. Kæmpe Østersøsild mangler rækken af mørke pletter, der kendetegner Stavsild.
  • Formering: Østersøsild gyder fra foråret til om efteråret. Færre fisk gyder om efteråret, men milde vintre øger dog om bestanden fordi mere yngel overlever. Rognene bliver almindeligvis gydt på hård bund langs rygge; mudret bund bliver ikke foretrukket.
  • Føde: Plankton, større fisk æder krebsdyr og selv fiskeyngel.
  • Udbredelse og levesteder: Almindelig over hele Finlands farvand. Store stimer af Østersøsild vandrer på åbent hav i søgen efter plankton og anden føde. Æder tæt på overfladen om natten og søger dybere ned om dagen. Fundet tæt på kysten om foråret, men som sommeren skrider frem, vandrer Østersøsilden ud på havet hvor den tilbringer vinteren.

Finlands mest kommercielt udnyttede art, selv om dens popularitet som spisefisk er faldet de senere år. Den er dog en lækker fisk, som kan tilberedes på mange måder.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page