10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Pighvar

Scophthalmus maximus

  • Familie: Pighvarrefamilien – Scophthalmidae
  • Lignende arter: Ising, Rødspætte, Skrubbe, Slethvar
  • Størrelse: 25-40 cm, 0,5-2 kg, af og til større.
  • Udseende: Adskiller sig fra Skrubben ved at dens øjne normalt er på venstre side af hovedet. Kropsformen er også anderledes, Pighvarren er næsten rund, men med oprejste finner virker den næsten firkantet. Munden er meget større end hos andre finske fladfisk og den har skarpe tænder. Den fladfisk, som ligner mest i udseende er Slethvarren, som første gang blev registreret i finsk farvand i 2008. Slethvarren er dog ikke lege firkantet i kropsform. Pighvarre kan bedst adskilles fra Slethvarren på de talrige skarpe benede knuder på over (øje) siden, disse mangler hos Slethvarren.
  • Farver: Undersiden er altid hvidlig, oversiden er mørkebrun med mørkere skjolder og pletter.
  • Formering: Gyder omkring midtsommer. Rognene flyder under forudsætning af at vandet har et saltindhold på mindst 0,6-0,7 %, gydningen er derfor begrænset til den SV øgruppe og syd for Åland. Larven findes tæt på overfladen og flyder med strømmen, dette kan have hjulpet Pighvarren til at sprede sig til finske farvande. Efter forvandlingen flytter de ned på bunden, hvor de bliver. Om sommeren lever Pighvarren blandt vegetation på sandet eller mudret bund på vand som kun er nogle få meter dybt. De vandrer til dybere vand (20-30 m) om vinteren.
  • Føde: Hvirvelløse dyr på bunden og små fisk, deriblandt Østersøsild, tobiskonge og Kutling.
  • Udbredelse og levesteder: En sand havfisk, Pighvarren klarer ikke lavt saltindhold lige som Skrubben. Er hovedsaglig fundet ved den SV kyst, hvor den kun står for 10 % af fladfisk. Viser sig af og til ved den nordligste Botniske Bugt og østlige del af Finske Bugt.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page