10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Sortkutling

Gobius niger

  • Familie: Kutlingefamilien – Gobiidae
  • Lignende arter: Lerkutling, Sandkutling, Sortmundet Kutling, Toplettet Kutling
  • Størrelse: 5-7 cm. max. 10 cm.
  • Udseende: Kraftigere krop end Sand og Lerkutling, en stumpere snude og lidt større. Adskiller sig fra Sortmundet Kutling, som er ret ny i finsk farvand og bliver meget større, har en kraftigere krop og en mere rundet snude. Som fleste andre kutlinge har Sortkutlingen sammenvoksede bugfinner. Den forreste rygfinne har seks piggede stråler og er meget højere end den anden rygfinne, som har bløde stråler. De piggede stråler på forreste finne kan stikke ud fra finnehinden, mens den er sammen på den næste rygfinne. Næste finne er meget længere end afstanden mellem dens bagkant og halefinnen. Hos andre finske kutlinge er det omvendte tilfældet, undtagelsen er Sortmundet Kutling, som har en endnu længere næste rygfinne
  • Farver: Brun eller mørkebrun med uregelmæssige mørkere båndlignende pletter. Farven er meget mørk over det hele. Gydende hanner bliver næsten fuldkommen sorte og finnerne mere synlige.
  • Formering: Gyder om sommeren. Hannen afmærker et territorium i ukrudtsbevokset grundt vand. Så inviterer han hunnerne til at inspicere gydepladsen som han har forberedt på ren hård bund. Som hos andre kutlinge bliver hannen tilbage og bevogter rognene.
  • Føde: Små hvirvelløse dyr på bunden.
  • Udbredelse og levesteder: Sortkutlingen er fundet langs kysten i et område som strækker sig fra Virolahti i Finske Bugt til Kristiinankaupunki i Botniske Bugt. Foretrækker dække af blæretang og mere mudret bund end andre finske Kutlinge.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page