10 20 40 60 cm

mittakaava < 60 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Jouko Lehmuskallio

. All rights reserved.

Stalling

Thymallus thymallus

  • Familie: Laksefamilien – Salmonidae
  • Lignende arter: Helt, Heltling
  • Størrelse: I nordlige Finland almindeligvis 30-40 cm, i midt og sydlige Finland op til 40-50 cm og vejer ca. 1 kg. Stalling over 60 cm og som vejer mere end 2 kg. er sjældne.
  • Udseende: Med sin tilspidsede, strømlinede krop ligner stalling helten. Den adskiller sig fra andre fisk i laksefamilien på sin lange sejllignende rygfinne, som har 17-24 stråler. Lige som alle andre medlemmer af laksefamilien har stallingen en hudfinne. Munden er ret lille. Den har ry for at lugte lige som timian, deraf kommer det latinske navn Thymallus.
  • Farver: Varierer efter levestedet. Stalling fra klart vand er lysere i farven med sølvgrå sider, mens dem fra tørvefyldt vand kan være mere brune, grønne eller endog have et violet skær. Side og rygfinner viser rækker af diffuse mørke pletter. Gydende hanner får mere synlige farver med rødere pletter på rygfinnen.
  • Formering: Gydning finder almindeligvis sted i bølgende vand. Bestande som gyder i søer i den nordligste del af Botniske Bugt opsøger lave, grusede bunde. Nogle af disse fisk svømmer op i floder for at gyde. Til forskel fra andre i laksefamilien gyder stalling om foråret.
  • Føde: Insektlarver, andre hvirvelløse dyr på bunden og overfladeinsekter.
  • Udbredelse og levesteder: Stalling er fundet i hele Lapland bortset fra søer i de højeste højdedrag. Den forekommer også i Vuoksi flodsystemet i SØ Finland og i den nordligste del af Botniske Bugt. Foretrækker hurtigtløbende, strømmende vand; i søer søger stallingen til klippefyldte kyster og grundt vand hvor vandet flytter sig. Stalling er blevet sat ud i Midt og Sydfinland med succes, og kan findes i nogle søer så langt mod syd som kysten i Uusimaa provinsen.

Stalling er god føde og er også meget populær til sportsfiskeri. Hovedsagligt som en fisk i hurtigtflydende vand, er stalling en favorit blandt fluefiskere, eftersom selv store fisk gerne tager små fluer. I dag kan lystfiskere fluefiske efter stalling i Kymi floden i SØ Finland og selv i Helsinkis naboby Vantaa, hvor en ynglende bestand har etableret sig. Den originale bestand er dog truet af flodkonstruktioner og vandforurening. Stalling kræver vand med højt oxygenindhold og er ikke særlig tolerant over for syredannelse.

Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page