10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus), Lauri Urho

. All rights reserved.

Strømskalle

Leuciscus leuciscus

  • Familie: Karpefiskefamilien – Cyprinidae
  • Lignende arter: Døbel, Løje, Rimte, Skalle
  • Størrelse: 15-25 cm.
  • Udseende: Strømskallen er en slank fisk som nemt forveksles med Løje, men med kun 7-9 stråler i den korte gatfinne, sammenlignet med 17-22 hos Løjen. Overkæben stikker lettere frem, men vunden vender ikke opad som hos Løjen. Kan også forveksles med en lille Skalle, Rimte eller Døbel, selv om disse har en lidt højere krop. Gatfinnen hos Døbel er udadbøjet, mens den hos Strømskalle er indadbøjet. Skællene er mindre sammenlignet med Skallen, almindeligvis 47-53 langs sidelinjen (Skalle 42-45). Rimtens skæl er endnu mindre men 53-61 langs sidelinjen.
  • Farver: Strømskallen er en typisk karpefisk, med sølvfarvede sider, en mørk ryg og lys bug. Øjnene er gule og undersidefinnerne lyst gult-orange.
  • Formering: Går op i floderne tidlig i maj til at gyde på sand eller grusbund.
  • Føde: Små hvirvelløse dyr på bunden, overfladeinsekter og planter.
  • Udbredelse og levesteder: Almindelig langs hele Finlands kyst. Inde i landet findes Strømskalle hovedsaglig i mod nord og øst i landet. Forekommer i Oulujoki flodoplandet og i alle floder som munder ud i den nordlige Botniske Bugt. Forekommer ikke i det nordligste Lapland. Også fundet i SØ Finland i Vuoksi systemet og omkring Puumala. Der er også bestande i sydlige dele af Päijänne søsystemet og i Kymijoki floden. Foretrækker klart, hurtigtflydende vand. Nogle forbliver i deres gydefloder om sommeren mens nogle vender tilbage til havet eller søen. Alle strømskaller overvintrer på dybt vand i havet eller søer.
Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page