10 20 40 60 cm

mittakaava < 20 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho

. All rights reserved.

Tangsnarre

Spinachia spinachia

  • Familie: Hundestejlefamilien – Gasterosteidae
  • Lignende arter: Ingen i Finland
  • Størrelse: 8-15 cm.
  • Udseende: Med sin mærkelige form adskiller Tangsnarre sig meget fra Finlands andre hundestejler. Den ligner en krydsning imellem en Stor Næbsnog og en Gedde – hvis en sådan var mulig. Den viftelignende halefinne er typisk for hundestejler, lige som den spinkle halestilk, men denne er usædvanlig lang – over en tredjedel af kropslængden. Som med andre medlemmer af familien, består den forreste rygfinne kun af pigge. De er små og 14-15 i antal. Typisk for den er også bugfinnerne, som også kun er pigge. Den anden rygfinne og gatfinnen er lige i størrelse og sidder lige foran den lange halestilk. Munden er for enden af den lange snude.
  • Farver: Ryggen er brunlig gul, siderne er mørkere med utydelige markeringer. Bugen er hvid og sølvfarvet.
  • Formering: Gyder i maj-juni blandt blæretang, hannen bygger en rede 5-8 i diameter af dele af vegetation. Hannen bevogter og vifter rognene og bliver hos yngelen efter at de er udklækkede til de har opbrugt indholdet af deres blommesække og kan sørge for sig selv. Man mener at voksne dør efter gydningen.
  • Føde: Plankton og fiskeyngel.
  • Udbredelse og levesteder: Tangsnarre er en havfisk og er ikke i stand til at leve i ferskvand som Finlands andre hundestejler. Den kræver et saltindhold på mindst 0,5 % som begrænser den til området mellem Kotka i øst til Kaskinen i den Botniske Bugt. Mest almindelig i den SV øgruppe og omkring Åland. Den tilbringer det meste af sit korte liv, som er lidt mindre end et år, skjult i blæretang eller bændeltang. Den tilbringer helst vinteren på lidt dybere vand. Tangsnarre er enlige fisk, de skjuler sig blandt vegetation klare til at angribe enhver fødekilde som kommer for tæt på. Kan springe ud og snappe sit bytte, lige som en Gedde.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi
Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page