10 20 40 60 cm

mittakaava < 10 cm

         
© Copyright: Billeder:

Gösta Sundman: Suomen Kalat (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Lauri Urho, Petri Savola (Uudenmaan ympäristökeskus)

. All rights reserved.

Trepigget Hundestejle

Gasterosteus aculeatus

  • Familie: Hundestejlefamilien – Gasterosteidae
  • Lignende arter: Fempigget Hundestejle, Nipigget Hundestejle
  • Størrelse: 4-7 cm, max. 9 cm.
  • Udseende: Kroppen spidser til en meget smal halestilk som fører til en vifteformet halefinne – et kendetegn som er typisk for hundestejler. Den Trepiggede Hundestejle er større og har en højere krop end andre hundestejler i Finland. Siderne har høje, smalle benede plader som varierer meget i antal fra 4-5 bar gællelåget til mere end 30 langs hele siden. Som navnet siger, er der tre pigge forrest på rygfinnen. De første to pigge er fremtrædende, den tredje er mindre. Piggene viser rester af finnehinde bagtil. Bugfinnerne er praktisk talt skiftet ud med pigge, som kan rejses og fastlåses.
  • Farver: Ryggen er grønlig og siderne er sølvfarvede. I yngletiden udvikler hannerne en klar rød hals og bug, den lavere del af gællelåget kan få mørke mønstre.
  • Formering: Gyder i juni. Nogle kan overvintre i havet og gå op ad floderne for at gyde. Hannerne etablerer et territorium som de aggressivt forsvarer. Hannen bygger rede af planterester og lokker hunnerne til at gyde ved at vise sin smukke røde bug. Efter at rognene er befrugtede holder hannen vagt og vifter rognene af og til med veliltet vand til de udklækkes efter omkring en uge.
  • Føde: Fluelarver og andre hvirvelløse dyr.
  • Udbredelse og levesteder: Den Trepiggede Hundestejle findes både i brakvand og ferskvand. Almindelig langs hele Finlands kyst. I vand inde i landet er arten mindst fundet i Pyhäselkä søen og Pielisjoki floden, og selv i Utsjoki og Inari områderne i Nordlapland. Udenfor gydetiden lever Trepigget Hundestejle i stimer. Store stimer kommer sent om sommeren til de ydre dele af øgruppen i Sydvest Finland. Om vinteren er den på dybt vand.
Andre arter i samme familie

Follow us!

National fishing travel site of Finland: www.fishinginfinland.fi


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page