Silene dioica x latifolia

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Aftenpragtstjerne

Silene latifolia

  • Familie: Nellikefamilien – Caryophyllaceae
  • Højde: 30–60 cm.
  • Blomstre: Radiersymmetriske (regelmæssige). Fem kronblade, dybt hakkede, ca. 3 cm. lange. Fliget bikrone er ved base af grenen. Blomsterbægeret er 5-fliget, oppustet. Blomsterbægerrøret ca. 2 cm. Han og hunblomstre er på forskellige individer. Frugtbladene er sammenvoksede, støvvejene er 5-griflede. 10 stilke.
  • Blade: Stilkbladene er modsatstillede. Bladene er ægformede til elliptiske, spidse og lådne. De lavere blade er stænglede, de øvre blade er stængelløse.
  • Frugt: En oval, gulligbrun kapselfrugt.
  • Vækststeder: Markkanter, vejsider, enge, omkring huse, havne og affaldspladser.
  • Blomstringstid: juni–august.

Aftenpragtstjerne er ikke oprindelig i Finland, den er allerhelst kommet her blandt såkorn. Den har dog naturaliseret sig ret bredt. Overvintringsstrategien hos denne art er afhængig af, hvornår frøet spirer. Hvis planten ikke modnes den første sæson overvintrer den som en roset af blade og blomstrer den følgende sommer. Også individer, som er blomstrede, udvikler overvintrende rosetter i deres laveste bladaksler. Aftenpragtstjerne er etårig, toårig, eller flerårig, men altid kortlivet. Denne art bliver typisk bestøvet af natsværmere. Nektaren og lugten fra blomsten øges sent om aftenen.

Aftenpragtstjerne hybridiserer let ved Dagpragtstjerne (S. dioica) hvis de bliver bragt sammen. Oprindelig var deres krav til vækststeder forskellige, det samme med bestøverne. Nu vokser de for det meste på steder, som er påvirkede af mennesker, og derfor er krydsbestøvning blevet mulig.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page