Anthemis cotula Anthemis cotula Anthemis cotula

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ager-Gåseurt

Anthemis arvensis

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-50 cm. Stilken er almindeligvis grenet ved basen, korthåret. Svag urtelignende lugt – næsten duftløs.
  • Blomstre: Blomstre former et 2-4 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er hvide, tungelignende, 3-tandede i spidsen; disksmåblomstrene er gule, rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. dækbladene er halvkugleformede, dækbladene er i mange rækker, stumpe i spidsen, med hindeagtige kanter. Hovedet er enkeltstående, afslutter grenene.
  • Blade: Vækselstillede, næsten stængelløse. Bladene er tofinnet fligede, grågrønne, de små fliger er smalle, smalt elliptiske, ender i et kort børstehår.
  • Frugt: Rund, 10-furet, brun hårpensel.
  • Vækststeder: Markkanter, hømarker, vejsider, sommetider gårdspladser, jernbanepladser, brakjord.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Tre arter af gåseurt er mere eller mindre etablerede i Finland. Den mest almindelige og genkendelige af disse gulblomstrede gåseurt er (A. tinctoria; også kendt som Farvegåseurt). I den anden art er den gule disk omgivet af hvide strålesmåblomstre. Gåseurt er nært beslægtet med margeritter (Leucanthemum), og Ager-Gåseurt har en stor lighed selv om hovedet er mindre, almindeligvis 2-3 cm bredt, og bladene er fligede.

Ager-Gåseurt har kun etableret sig i sydlige dele af Finland, hvor den vokser som ukrudt til Häme området; længere mod nord vokser den mere sporadisk. Dyrket land er et stort velsignelse for Ager-Gåseurt i vores klima, men den kan også findes ved siden af veje og selv i haver. Arten producerer store mængder af frø da den begynder at blomstre allerede midt om sommeren og fortsætter til langt ud på efteråret. Titals eller selv hundreder af hoveder kan blive modne på en mangegrenet plante.

Lige som mange andre medlemmer af kurvblomstfamilien har gåseurt en urtelignende duft, slev om den er ret svag. Der er nogle andre planter, der minder om gåseurt, men som har kraftigere duft. Den ekstremt sjældne Stinkende Gåseurt (A. cotula) vokser i landsbymiljøet i Haapasaari i Kotka, og i det mindste sporadisk andre steder f.eks. mølleområder, havneområder og steder med livlig trafik. Sammenlignet med den gråligt hårede Ager-Gåseurt har Stinkende Gåseurt skær af lindegrønt, et mindre hoved og smallere bladfliger så vel som – selvfølgelig – en afskyelig lugt. Vellugtende Kamille (Matricaria recutita), som ellers ligner, har en behagelig duft og bladfligerne er runde.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page