© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ager Mynte

Mentha arvensis

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Højde: 10–30 cm.
  • Blomstre: Stråleblomstre, lidt spejlsymmetriske. 5 kronblade, sammenvoksede. Blomsterkronen af de biseksuelle blomstre er violet, 4-fliget, lettere tolæbet, tydeligt længere end blomsterbægeret, lådden. Øverste flig er længere end de andre, takket, de andre fliger er rundede. Blomsterbægeret er af 5 sammenvoksede bægerblade, 2 mm. langt, sparsomt låddent, kirtelhåret, blomsterbægerfligerne er næsten lige lange som brede. Blomsterkronen hos hunblomsterne er kun lidt længere end blomsterbægeret. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er 4-delt, griffelen er enkeltstående, støvfanget er 2-fliget. 4 støvdragere.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede, lådne. Bladene er ægformede til elliptiske, med rundet eller tilspidset spids, og med lettere tandede kanter.
  • Frugt: En gulligbrun firedelt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Kyster, enge ved vand, flodbredder, marker og haver.
  • Blomstringstid: juli-august.

Ager Mynte er en meget varieret flerårig plante. Arter i slægten Mentha hybridiserer let. I Finland er mindst de følgende hybrider mellem Ager Mynte og nogle andre myntearter fundet: M. gentilis med dens adskillige varianter, M. verticillata, og M. dalmatica. Disse er ofte meget vanskelige at skelne imellem ved at se overfladisk på dem. De mangler dog næsten altid støvdragere.

På Ager Mynte er der også en stængel, som kun producerer enkønnede hunblomstre og har ret brede blade. Den er af haveoprindelse. Bladene hos Ager Mynte bliver tørrede på trods af at der er stor forskel i smagen på planter af forskellige stængler.

En anden mynteart, som er indfødt i Finland er Vand Mynte (M. aquatica). Den adskiller sig fra sine slægtninge, ofte selv fra sine hybrider, ved at have en halvkugleformet endeblomsterstand, mere end at have blomstren båret i hvirvellignende klynger på stilken.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page