© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ager Sennep

Sinapis arvensis

  • Skrives også: Agersennep
  • Familie: Korsblomstfamilien – Brassicaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 20-60 cm. Stilkens øvre del er grenet, børstehåret, lodden-næsten hårløs, sommetider violet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, lyst gul, omkring 1,5 cm på tværs; 4 kronblade, 9-13 mm lange. 4 bægerblade, spredende, falder let af. 6 støvdragere, hvoraf 4 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er en forlænget blomsterklase i frugtstadiet.
  • Blade: Vekselstillede, de laveste blade er stænglede, de øverste ustænglede. Bladene er klart grønne, grove, de laveste er stortandede-fligede, øvre lancetformede, med tandet kant.
  • Frugt: Mangefrøet, rund glat (sommetider sparsomt stift håret), 3-7-året, 3-4 cm lang, spredende bælg, som er skråt opstigende, afsluttes af et lige, børstehåret 10.15 mm langt, kernefrit næb. Bælgstilk 3-5 mm. Frøene er sorte.
  • Vækststeder: Marker, brakpløje, jernbanepladser, øde land, jorddynger, affaldspladser, haver, græsplæner.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Ager Sennep kan mest sandsynligt findes på Ålands marker, hvor den er en etableret fremmed efter århundreders dyrkning. Den har også etableret sig selv andre steder på det finske fastland og den sydvestlige øgruppe. Mod nord er arten et medlem af en stor gruppe af etårige planter, som kommer og går, som vokser på nye græsplæner, øde land, næringsrig jord og kolonihaver. De fleste tilfældige bestande er begyndt med frø som er kommet i siloer med importeret korn, og i dag kommer et voksende antal fra urensede græsplænefrø. Ager Sennep er også kommet til Finland i sejlbådes ballastjord, i russiske soldaters forsyninger og imellem forskellig slags fragt – arten er en garvet verdensrejsende. Dele af nye bestande kan komme fra jord, som er blevet transporteret fra tidligere dyrket jord, hvilket betyder at de er af finsk oprindelse. Både glatbælget var. arvensis og var. orientalis med lodden bælg vokser også i Finland.

Ager Sennep spreder sig ved knopskydning og producerer rigelig mængder af frø, selv titusinder i store planter. De sorte frø er egnede til at lave sennep, men arten er ikke en vigtig ingrediens i sennepsindustrien fordi der findes muligheder af bedre kvalitet. Sennep bliver lavet fra slægten sinapis medlemmet Gul Sennep (S. alba) og slægten brassica medlemmer Sort Sennep (Brassica nigra) og Sareptasennep (B. juncea). Alle tre kan findes omkring finske havne, jernbanepladser og affaldspladser. Ager Sennep bliver oftest forvekslet med Almindelig Kiddike (Raphanus raphanistrum), som har mere tydeligt fjerfligede blade, oprejste bægerblade, en meget særpræget frugt, og sammenføjede bælge som en perlekæde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page