Aconitum x stoerkianum Aconitum x stoerkianum Aconitum x stoerkianum Aconitum x stoerkianum Aconitum x stoerkianum Aconitum. × stoerkianum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ægte Stormhat

Aconitum napellus ssp. lusitanicum

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Rodstokken er knoldformet.
  • Højde: 0,8-1,5 m. Øvre del af stængelen er lodden.
  • Blomstre: Regelmæssigt bloster, mørkviolet, omkring 2 cm høj. 5 bægerblade, de øverste er hjelmformede, almindeligvis lidt bredere end høje, tæt hårede og grålige. 2 staminodium, sum udskiller nektar inde i et hjelmlignende segment. Mange støvdragere. Støvvejene har enkeltstående blade, almindeligvis 3 støvveje. Blomsterstanden er ugrenet eller lettere grenet ved basen, tæt korthåret eller sommetider hårløs blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, basalbladene er langstænglede, stilkbladene er kortstænglede-stængelløse. Bladene er ofte lodne ovenpå, 3-fligede til basen, smalle fliger, tilspidsede og dybt fligede.
  • Frugt: Buet, hårløs bælgkapsel, omkring 17 mm, som er afsluttet af et børstehår. Almindeligvis 3 sammen.
  • Vækststeder: Gårdspladser, parker, bredder, øde land, løvskove og åbredder. Prydplante, ret sjælden i naturen, men kan overleve lang tid.
  • Blomstringstid: Juni-september.

Ægte Stormhat beskytter sig selv mod rovdyr med en cocktail af gift, som indeholder akonitin, som er indlysende fra plantens videnskabelige navn, og andre nært beslægtede alkaloider. Planten bevogter sin rodstok meget omhyggeligt, men dens dele, som er over jorden er også giftige. Ægte Stormhats gift har været kendt i lang tid og tinktur blev allerede i oldtid brugt f.eks. som gift på pilespidser. Ved begyndelsen af den vestlige civilisation havde romere, grækere og arabere viden til at bruge Agte Stormhat i krigsførelse, til at få vilde dyr ud af verden, for ikke at tale om besværlige ægtefæller, politiske og andre fjender.

Nogle få gram av Ægte Stormhats rod ser ikke ud af meget, men det er nok til at forårsage frygtelige symptomer som resulterer i en ekstremt pinefuld død på nogle få timer. På den anden side kan den rigtige dosis af Ægte Stormhat og ren akonitin bruges som smertestillende middel, til at forebygge infektioner og til at udvide årerne til at behandle f.eks. hjertesygdomme. Selv om Ægte Stormhat siges at være mindre giftig i kolde lande end i varme, så ville det ikke være en god ide at begynde at eksperimentere.

Smukke Ægte Stormhat bliver ofte dyrket som en prydplante i haver. Populære arter i Finland bortset fra Ægte stormhat selv er Have Stormhat (A. × stoerkianum), hvis farver skifter alt efter varianten fra blå og hvidplettet til blåligrød. Nordisk Stormhat (_A. lycoctonum) kan også findes vildtvoksende i Finland. Over dens blomst er et hjelmformet kronblad som er tydelig højere end på dens slægtninge og dens blade er mindre fligede. Den bliver også sommetider dyrket i haver, men ikke alle er overbevist om dens skønhed.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page