© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ajuga genevensis

 
  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Ingen udløbere.
  • Højde: 10-35 cm. Stilken er 4-kantet, fuldstændig lodden.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, klart blå, 12-120 mm lang, sammenvokset, tolæbet, langrøret. Blomsterkronens overlæbe er meget kort, 2-fliget; underlæben er 3-fliget, midterfligen har takket spids. Blomsterbægeret er næsten regelmæssigt, 5-fliget. 4 støvdragere, hvoraf 2 er lange 2 korte, stikker frem fra blomsterkronen. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Blomstre i hvirvler udgør et halvskærmet cylindrisk aks fra basen.
  • Blade: Basal roset og modsat på stilken, stænglet-stængelløs. Rosetten visner almindeligvis når planten blomstrer. Bladene er ægformede-aflangt elliptiske, stortandede. Dækbladene bliver smallere imod kronen, de laveste lige som stilkblade, de øverste kortere end blomsterne, ofte delvist blå.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt.
  • Vækststeder: Ved siden af jernbanespor, brakjord, haver, parker. Prydplante.
  • Blomstringstid: Maj-juli.

Ajuga genevensis bliver sommetider dyrket som en prydplante i Finland, og som en tilfældig fremmed kan den findes f.eks. omkring jernbanespor og på plæner. Visse steder bliver den faktisk regnet som etableret. Læbeløs adskiller sig fra andre medlemmer af Læbeblomstfamilien (Lamiaceae) ved at de mangler den aromatiske duft som er typisk for det meste af resten af familien.

Ajuga genevensis er i det mindste i blomstringstiden nem at adskille fra andre medlemmer af slægten, som vokser i Finland: dens bladroset er almindeligvis visnet når den blomstrer, mens bladrosetten hos andre arter forbliver levende igennem hele væksttiden. Den måde støvdragerne stikker frem fra blomsterkronen er også en god identifikationsmarkør. På den anden side, hvis flere arter vokser på samme sted kan de krydsbestøve med hinanden. Ajuga genevensis er hurtig til at krydsbestøve med Krybende Læbeløs (A. reptans), men den krydser sig også med Pyramide Læbeløs (A. pyramidalis).

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page