© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Akeleje Frøstjerne

Thalictrum aquilegiifolium

  • Familie: Ranunkelfamilien – Ranunculaceae
  • Højde: 50–150 cm. Stilken er lettere furet.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, 10–15 mm. brede. Fire eller fem blostersegmenter, som hurtigt falder, violetagtige til grønlige, omvendt ægformede, 5–8 mm. lange med rundede vedhæng. Mange støvdragere. Støvtrådene er køllelignende, meget længere end støvknapperne, violette. Mange frie frugtblade, og stænglede, i det mindste når de er udviklet til frugt.
  • Blade: Bladene er trekantede, dobbelt eller tredobbelt trefingrede (hvert småblad er engang eller to gange trebladede, sommetider 5-bladede). Småbladene er hårløse med brede baser, rundede og med brede og rundede spidse tænder. Akselbladslignende formationer er ved basen af småbladene. De lavere blade er stænglede, de øvre er stængelløse.
  • Frugt: En skarpt trevinklet (vinget) nøddefrugt, 5–15 mm. lang, hænger på en stængel ca. 5–10 mm. lang.
  • Vækststeder: Frodige løvskove, eutrofiske sumpe, frodige enge, markkanter. Også som en prydplante og som forvildet plante.
  • Blomstringstid: juli.

Frøstjernerne er en taksonomisk vanskelig og ufuldstændig gruppe. Der er både insekt, vindbestøvende og mellemliggende arter i slægten Thalictrum. Denne gruppe er et godt eksempel på evolutionær herkomst, hvor insektbestøvning udvikler sig til vindbestøvning, som ifølge nutidig opfattelse, er et højere udviklet stadie.

Akeleje Frøstjerne er en giftig flerårig plante i frodige løvskove. Arten er beskyttet i Finland. Den blev fundet i nutidigt finsk område, i Kitee, så sent som i 1956. Denne art lokker insekter til sine blomstre med sine farverige og vellugtende støvdragere. Den eneste funktion det lidet iøjenfaldende bloster har, er at beskytte blomsteret under udvikling, og de falder allerede i begyndelsen af blomstringen. I Centralauropa, bliver Akeleje Frøstjerne dyrket som en prydplante i parker.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page