Phyteuma nigrum Phyteuma nigrum Phyteuma nigrum

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Aks-Rapunsel

Phyteuma spicatum

  • Familie: Klokkefamilien – Campanulaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Producerer rodstokke.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er ugrenet, glat.
  • Blomstre: Regelmæssige. Blomsterkronen er lindegrøn eller gullighvid, sjældent blålig, sammenvokset, 5-fliget, omkring 10 mm lang. Blomsterkronefligerne er i begyndelsen indskrumpede, senere breder de sig fra basen. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, fligerne er almindeligvis længere end kapselen. 5 støvdragere. Støvvejen er sammensat af 2 sammenvoksede frugtblade, støvfanget er gult-gulligt brunt, sommetider blåligt. Blomsterstanden er i begyndelsen elliptisk, senere et forlænget, cylindrisk, afsluttende aks, 4-9 cm langt.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er langstænglede, bladene er bredt hjerteformede, med tandet kant. Stilkbladene er kortstænglede-stængelløse, de laveste blade er hjerteformet base, de midterste med rund base, de øverste blade er næsten stiletter.
  • Frugt: Rund, omkring 5 mm lang kapsel.
  • Vækststeder: Enge, parker, brakjord. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juni-juli.

Klokkefamilien har også mange medlemmer, der ikke ser så typiske ud. Rapunsel er oprindelig i Centraleuropa, som har skabt sig et hjem her og der i den finske natur. Dens blomstre er et sammenhobet hoved eller en spids blomsterstand. Blomsterkronen minder heller ikke om en klokke, selv ikke når den er ung, og senere skiller fligerne sig fra basen. Blomsterkronefligerne og deres støvfang som stikker fremad i midten giver blomsterstanden et sjovt og rynket udseende. Aks-Rapunsel er blevet bragt til Finland som en prydplante, men andre steder i Europa bliver dens saftige rod også brugt til føde.

Bortset fra Aks-Rapunsel, er det også muligt at finde Blå Rapunsel (Phyteuma nigrum) voksende vildt i Finland. Dens laveste stilkblade er runde i base, de midterste har tilspidsede baser og de øverste er næsten bladløse. Den øvre del af stilken er ret bladløs. Blomsterstanden er mørkeblå/violet, eller sommetider blålig.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page