© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Alaska-Dueurt

Epilobium glandulosum

  • Familie: Natlysfamilien – Onagraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Tykbladet overvintrende roset og visnede rester af bladrosetten ved basen.
  • Højde: 50-100 cm. Stilken er ugrenet-øvre del er lettere grenet med buede og kirtelhår næsten helt ned.
  • Blomstre: Blomsterkronen er regelmæssig, magenta, 6-8 mm lang; 4 kronblade med hakket spids. 4 Bægerblade. 8 støvdragere. Støvvejen er formet af to sammenvoksede frugtblade, støvfanget er køllelignende; frugtknuden er under blomsterbladene, har kun kirtelhår. Blomsterstanden er kompakt, storbladet blomsterklase.
  • Blade: Basal roset og modsatstillet på stilk (vekselstillet på blomsterstand), stængelløs, næsten stængelomfattende. Bladene er bredt ægformede, brede i basen, kort tilspidsede, krusede, skinnende, mørkegrønne.
  • Frugt: Rørformet, 4-delt, 5-7 cm lang kapsel.
  • Vækststeder: Grøfter, vejsider, øde jord.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Gederams Chamaenerion angustifolium og Lådden Dueurt (Epilobium hirsutum) er høje, storblomstrede planter som er nemme at genkende for enhver tilfældig naturalist. En masse andre kortere og småblomstrede dueurter vokser også i den finske natur, alle har dog deres egne interessante kendetegn. Slægten mest almindelige repræsentanter i Finland omfatter tre amerikanske etablerede tilkommere: Alaska-Dueurt, Kirtlet Dueurt (E. adenocaulon) og Hvid Dueurt (E. ciliatum). Alle tre arter kan vokse side om side på samme vækststed og de kan også krydsbestøve, så gruppen kan også indeholde mellemliggende former. Alaska-Dueurt blomstrer lidt senere end dens slægtninge, frøplanter endnu senere end planter, som er vokset fra overvintrende knopper. Alaska-Dueurt er robustere end sine slægtninge, men en endelig klassifikation kan laves ved at undersøge hårene på den rørformede frugtknude. Alaska-Dueurts videnskabelige navn glandulosum, med ‘kirtelhår’, viser til kvaliteten af dens hår, men den almindeligste type af hår på arten er buede hår.

Alaska-Dueurt er meget bymæssig i Finland. De første observationer af arten i slutningen af 1920’rne blev lavet i Helsinki og arten har sandsynligvis etableret sig selv i Finland gennem haver i det nordlige Helsinki. Så begyndte den gradvist at sprede sig ud i forskellige retninger fra sine oprindelige midtpunkter. Den tydelige grænse af dens nuværende vækststeder kunne være et bevis på at den stadig spreder sig jævnt i hver sin retning. Dens kerneområde er stadig Helsinki, selv om arten er naturligt forekommende nær Turku og her og der tværs over Uusimaa provinsen (hvor Helsinki ligger), også uden for hovedstaden. Arten ser ud til at foretrække havluft og som så er den heller ikke trængt meget dybt ind i landet noget andet sted i de nordiske lande. Det bedste sted at finde Alaska-Dueurt er i meget næringsrige grøfter og i fugtig lerholdig jord.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page