© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Fingerbøl

Digitalis purpurea

  • Andet navn: Hvid Fingerbøl
  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Toårig urt.
  • Højde: 50-150 cm. Stilken er ugrenet.
  • Blomstre: Blomsterkronen er klokkeformet, eller tragtformet, lettere monosymmetrisk, blåligrød eller rød, sommetider hvid eller lysegul, almindeligvis prikket på indersiden, 40-50 mm lang, sammenvokset, meget grundt 4-fliget, nikkende. Blomsterbægeret er 5-fliget. 4 støvdragere, hvoraf 2 er lange 2 korte. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstande er en lang, overvældende ensidet afsluttende blomsterklase.
  • Blade: Vekselstillede, langstænglede ved basen, bliver mere kortstænglede mod toppen. Bladene er elliptisk-smalt elliptiske-ægformede med rundede tænder, tæt filtede på undersiden.
  • Frugt: Ægformet kapsel.
  • Vækststeder: Stenfyldte bakkesider, skovkanter, vejsider, brakjord og haver. Prydplante, et levn fra gamle haver og en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Almindelig Fingerbøl er en populær prydplante på gårdspladser og i haver og den vokser som en forvildet i det sydlige Finland. Det er hovedsagligt rester fra gamle haver ved herregårdshuse og bondegårde, og den spreder sig sjældent ret langt fra sit oprindelige plantningssted. Almindelig Fingerbøl foretrækker fugtigt havområde, men i Finland har den ikke rigtig været i stand til at etablere sig selv på sine typiske vækststeder. Arten vokser vild i Sverige, der har den vilde bestand, som er tættest på Finland.

Den del af planten som er oven over jorden er meget giftig. Det bliver påstået at planten har den kraftigste virkning på hjertet og den er meget giftig, selv i små doser, og skal have forårsaget dødsfald ved dræbende hjerteflimmer. På den anden side, så er digitalis glycosides, som planten indeholder en medicinplante: blade som bliver samlet ind gennem plantens blomstringstid bliver stadig brugt som en ingrediens i præparater, der bruges til at behandle et dårligt fungerende hjerte.

Almindelig Fingerbøls blomsterkrone er almindeligvis rød eller blåligrød, sommetider hvid. På Åland sydvest i Finland er Almindelig Fingerbøl ret etableret, det samme er en gulblomstret variant af Storblomstret Fingerbøl (D. grandiflora). Den vokser vild tæt på i de Baltiske lande så langt nord som Riga og Saarenmaa. I Finland vokser den som en prydplante og den er også hoppet over hegnet ud af blomsterbedet og ud i naturen.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page