© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Hanekro

Galeopsis tetrahit

  • Familie: Læbeblomstfamilien – Lamiaceae (Labiatae)
  • Højde: 20–70 cm.
  • Blomstre: Tolæbet blomsterkrone, behåret, 15–20 mm. lang, af 5 sammenvoksede kronblade, lyserød til violet med en gul plet i svælget, og med en mørkere 3-fliget underlæbe alm. med mørk markering og brede lyse kanter. Midterfligen af underlæben er flad, næsten firkantet og spidsen er blød og lidt rundet. Overlæben buer udad. Blomsterbægeret er radiersymmetrisk, klokkeformet af 5 sammenvoksede bægerblade. Bægerbladene er slanke, men stive, spidse og ender i børstehår, den ydre overflade har rødspidsede kirtelhår. Støvvejen er er 2 sammenvoksede frugtblade, 4-delt frugtknude, enkeltstående griffel og 2-fliget støvfang. 4 Stilke, 2 lange og 2 korte, alle samlet under svælget på blomsterkronen.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er ægformede og går ud i en spids, bløde hår og bladkanter med store tænder.
  • Frugt: En firedelt spaltefrugt. Ovale delfrugter, lettere flade og brune.
  • Vækststeder: Opdyrket jord, øde jord og klippefremspring.
  • Blomstringstid: juli–september.

Almindelig Hanekro er en tydeligt nitrofil etårig ukrudtsplante. I Finland, er den en mere almindelig indtrænger på menneskabte vækststeder, så som kvægfolde og affaldsdynger, end sin nære slægtning Skovhanekroen G. bifida. Frøene af denne art lever ikke længe. De mister levedygtigheden allerede efter tre år.

Den Almindelige Hanekro kan være svær at adskille fra Skovhanekroen G. bifida. De to arter adskiller sig f.eks. på blomsterkronen. Midterfligen på underlæben på Skovhanekroen G. bifida er hakket og tydelig længre end den er bred. Ydermere er stængelstykkerne på stilken almindeligvis tæt behårede over det hele. Under stykkerne er der kirtlehår, der er lyse i spidsen, eller de kan være fraværende. Stængelstykkerne på den Almindelige Hanekro er korthårede eller uden hår i den nedre halvdel, og kirtelhårene under stængelstykkerne er røde i spidsen.

Den Almindelige Hanekro kan adskilles fra Tvetand (Lamium spp.) på nerverne i bladene. De har fjernervede blade, mens Tvetand er tydelig netnervede. Blomsterstrukturen på disse arter adskiller sig også. Tvetand har også tvelæbet blomsterkrone, men sidefligerne på underlæben er enten lille, sammenvoksede med midterfligen eller væk.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page