© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Hjulkrone

Borago officinalis

  • Kaldes også: Hjulkrone
  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 15-60 cm. Stilken er almindeligvis grenet, tæt håret.
  • Blomstre: Regelmæssige, omkring 15-25 mm brede. Blomsterkronen er blå, af og til hvid; sammenvokset, hjulformet, 5-fliget, fligerne er tilspidsede. Fem hvide udvækster i blomsterkronens åbning. Blomsterbægeret er sammenvokset, dybt 5-fliget, fligerne er smalle tilspidsede. 5 støvdragere i en imponerende stak. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er stænglede, de øverste er stængelomfattende. Bladene er elliptisk-ægformede, hele, ret kødfulde, lodne.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugterne ligner nøddefrugter med kruset overflade.
  • Vækststeder: Gårdspladser, haver, marker, uopdyrket jord, affaldspladser. Prydplante og dyrket plante, sommetider en forvildet og levn fra opdyrkning.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Almindelig Hjulkrone er en hurtigt voksende etårig plante som er behageligt lodden over det hele. Den er oprindelig i det vestlige Middelhavsområde, men den har spredt sig til områder, som er påvirkede af opdyrkning over så godt som hele Europa. Den vokser kun i naturen i Finland som tilfældigt ukrudt eller som forvildet fra opdyrkning. Almindelig Hjulkrone er en gammel medicinplante som trives i det finske klima. Dens blomster og blomsterstilke bliver brugt friske og tørrede til, f.eks. at behandle feber, angst og depression, som urindrivende og til kvindeproblemer. Almindelig Hjulkrone er også omgivet af mere mystiske påstande: en te af farvestoffet menes at øge spirituel styrke og ved simpelthen at bære blomsterne i navlen øger åbenbart modet og holder onde ånder væk. Friske unge blade smager som agurk og kan bruges i salater og suppe, og de større kan fyldes. Bladene har tornede hår, så det bliver anbefalet at skære dem ret små eller dyppe dem i kogende vand for at bløde deres skind op. Almindelig Hjulkrone indeholder en vis mængde af pyrrolizidine alkaloider som kan være skadelige for leveren, så af den grund kan præparater kun købes fra apoteker. Haveejere bør heller ikke bruge Almindelig Hjulkrone i store mængder. Almindelig Hjulkrone er en udmærket plante til nektar, og dens blomstre er altid omsværmet af bier.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page