Malva sylvestris ssp. mauritiana Malva sylvestris ssp. mauritiana Malva sylvestris ssp. mauritiana

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Katost

Malva sylvestris

  • Familie: Katostfamilien – Malvaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante.
  • Højde: 30–100 cm. Stilken er krybende-oprejst, stellat og ligehåret.
  • Blomstre: Regelmæssige, 3-6 cm brede. 5 kronblade, rødligt blåviolet, mørkårede, lysere ved basen, hakkede. Blomsterbægeret er 5-fliget. Bibægeret har 3 smalt elliptiske blade. Talrige stilke, stænglerne gror sammen og omringer støvvejen som et rør. Støvvejen er af adskillige sammenvoksede frugtblade. Blomsterne er i par eller i små klynger af bladaksler.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene er nyreformede-hjerteformede, hårede-næsten hårløse, blanke på oversiden, lidt 3-7-fliget, fligene er halvrundede-ægformede, tandede.
  • Frugt: Bred, flad, ringlignende spaltefrugt. Delfrugterne (frugtbladene) har kruset overflade, skarpt tandet, hårløs-lodden, 1-frøet.
  • Vækststeder: Havneområder, indskibningsområder, haver, vejsider, brakjord.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Almindelig Katost er et gammelt tilbehør til vores kultur, og den bliver næsten kun fundet ved udkanten og nær ved menneskelig bebyggelse. Før i tiden er den blevet spredt så flittigt over hele Europa og til sidst over hele verden, at grænserne for dens geografiske oprindelse nu er uklare. Den bliver dog regnet for at være en Euroasiatisk plante på forholdsvis tørre og åbne steder.

Almindelig Katost var traditionelt en brugbar plante, som blev højt anset som grøntsag, men mest af alt som en alsidig medicinsk plante. Helt til begyndelsen af moderne tider havde arten ry for at være et universelt lægemiddel. Almindelig Katost nedsatte feber, lettede næsten al slags pine og helede insektstik og sår. Bladene hos Almindelig Katost blev brugt til at forårsage børnefødsler og at virke som en indikator for en kvindes frugtbarhed. Man troede at Almindelig Katost hjalp folk til at hæve sig over sine drifter og lidenskaber, så den var en vigtig modgift imod elskovsdrikke. Og bedst af alt piller af Almindelig Katost kunne kurere dumhed. En stor del af disse folketraditioner i forbindelse med Almindelig Katost medicinske brug er ren overtro, men ingen røg uden ild: Almindelig Katost indeholder blandinger, som aktiverer immunsystemet så vel som stoffer som lindrer infektioner, og der bliver stadig forsket i dens medicinske muligheder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page