© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Kohvede

Melampyrum pratense

  • Familie: Gyvelkvælerfamilien – Orobanchaceae
  • Højde: 10–40 cm. Afvigende grenet, oprejst.
  • Blomstre: Spejlsymmetriske, 10–18 mm. lange. 4 sammenvoksede kronblade, blomsterkronen er tolæbet, lys, klar, eller dybt gul eller med anstrøg af rødt, med lange, almindeligvis hvidlige rør, og lige underlæbe. 4 sammenvoksede bægerblade, bægerfligerne er lange, buede den samme vej. 4 støvdragere. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. Blomstre i par i akselen af dækbladene på den ene side af stilken. Øvre blomstre med tandede tofligede dækblade.
  • Blade: Modsatstillede. Almindeligvis ustænglede, næsten elliptiske til næsten linære. Dækbladene på de lavere blomstre har hele kanter, dem på de øvre blomstre er alm. tandede i basen eller med lange slanke fliger.
  • Frugt: En kapsel, ca. to gange længden af blomsterbægeret.
  • Vækststeder: Tørre og fugtige nåleskove, også klippefremspring, mosehøje, og de lavere dele af den alpine tundra.
  • Blomstringstid: juni-august.

Almindelig Kohvede er den mest almindelige art af kohveder i Finland. Den har spredt sig her allerede i de sene stadier af istiden. Den er en varieret art, som antyder at forekomster med f.eks. forskellige virksomme blomsterstørrelser er kommet på forskellige tidspunkter. Almindelig Kohvede er en afvigende grenet etårig plante, som ofte bliver sort når den tørrer. Den er en halvsnylteplante, som betyder at den optager tillægsnæring fra naboplanter.

Frøene fra Almindelig Kohvede spirer om efteråret. Kimplanterne overvintrer og genoptager væksten det følgende forår. Men arten er en efterårsspirende eller overvintrende etårig plante.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page