© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Sandløg

Allium vineale

  • Kaldes også: Sand-Løg
  • Familie: Løgfamilien – Alliaceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Ingen rodstok, løget er ægformet.
  • Højde: 25-100 cm. Stilken er cylindrisk, øverste blade er ofte på øverste halvdel af stilken. Løget dufter godt.
  • Blomstre: Blosteret er klokkeformet, lyserødt-grønligt (af og til hvidt), 2,5-4,5 mm langt, 6 blomsterblade. 6 støvdragere, samme længde som blosteret eller fremstående. Støvvejen er sat sammen af 3 sammenvoksede frugtblade, frugtknuden er trekamret, griffelen er enkeltstående. Blomsterstanden er en tæt blomsterskærm, blomsterstænglerne er ret lange (5-30 mm). Adskillige-nogle få elliptiske, gullig brune små løg er imellem blomsterne, sommetider er der ingen blomstre. Blomsterskærmen er lukket i en knop med et hindeagtigt dækblad.
  • Blade: 2-4, stængelløse, visner tidligt, med skede lignende base. Bladene er lineære, halvcylindriske-lettere furede med hel kant, parallelårede.
  • Frugt: Kapsel, frø udvikles sjældent.
  • Vækststeder: Bakkeskråninger, klipper, enge, græsgange, vejsider.
  • Blomstringstid: Juli-august.

Almindelig Sandløg spredte sig ikke til Finland ved egen hjælp, men hellere med sømænd som i gamle tider dyrkede dem som en kulinarisk plante som de kunne bruge på sørejser. Mere nyligt har artens vækststed fulgt vejen østpå imellem Stockholm og St Petersburg fordi den naturligt ikke spreder sig langt fra hvor den vokser. Almindelig Sandløg forplanter sig hovedsagligt gennem sine små løg og sidesegmenter af løget: den producerer almindeligvis ikke frø, og sommetider mangler blomsten fuldstændig.

Det sikreste sted at finde Almindelig Sandløg er på Åland, da kun en håndfuld steder er kendt på det finske fastland. I de nordøstligste af disse områder, f.eks. i Päijät-Häme er bestandene ofte tæt på kendte jernalder bopladser, og på fastlandet kunne planten være en vejleder til at finde gamle bosættelser – på Åland ser den ud til at være en yngre etableret fremmed, som ikke er specielt centreret omkring bosættelser fra middelalderen.

Almindelig Sandløgs vækststeder kan også være hjem for den lignende Vild Løg (A. oleraceum), som vokser i det sydlige Österbotten, sydlige Häme og så langt østpå som Kymenlaakso. En af de nemmeste måder at skelne imellem arterne er at undersøge dækbladene: Almindelig Sandløg har et enkelt hætteformet dækblad, mens Vild Løg har to lange, smalle dækblade, som har forskellig længde.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page