Althaea officinalis Althaea officinalis Althaea officinalis

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Stokrose

Alcea rosea

  • Familie: Katostfamilien – Malvaceae
  • Vækstform: Toårig eller flerårig plante. Rodsystemet spreder sig vidt.
  • Højde: 100-250 cm. Stilken er ugrenet.
  • Blomstre: Regelmæssige, 5-10 cm brede. 5 kronblade, røde, gule elle hvide. Blomsterbægeret er 5-fliget. Bibægeret er 7-fliget. Talrige stilke, stænglerne gror sammen og omringer støvvejen som et rør. Støvvejen er af adskillige sammenvoksede frugtblade. Blomsterstanden er en spydlignende blomsterklase, stilkene er meget korte.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene er rundeligt hjerteformede, 3-7-fligede, tandede, krusede, groft hårede.
  • Frugt: Bred, mangedelt, ringlignende spaltefrugt. Delfrugterne (frugtbladene) har kruset overflade.
  • Vækststeder: Brakjord, markkanter, dynger af jord. Prydplante, sommetider en forvildet plante.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Slægten af stokroser (Alcea) omfatter omkring 60 arter, som er oprindelige i Sydeuropa, Mellemøsten og Centralasien. Arten hører til katostfamilien, hvis blomstre typisk er karakteriseret ved at stænglerne gror sammen og omklamrer støvvejen som et rør. Den høje stokrose med sine store blomstre er en gammel favorit som prydplante, men arten bliver ikke dyrket lige hyppigt i dag. Den vinterfølsomme stokrose bliver sædvanligvis dyrket som en etårig plante, men i gammel finsk havelitteratur er nogle indendørs flerårige racer nævnt, som har overlevet vinteren uden problemer. Muligvis er sådan en race, som er veltilpasset til vores klimatiske forhold, blevet bevaret et eller andet sted i vores land til i dag. Arten vokser som en forvildet plante i mange europæiske lande, men ingen original vild stokrose er kendt overhovedet. Man tror at Almindelig Stokrose er blevet til som et resultat af krydsbestøvning af stokrosearter, muligvis (A. setosa) og A. pallidula.

Almindelig Stokrose har nogle medicinske karakteristikker, selv om Læge Stokrosen (Althaea officinalis) som i dag bliver regnet for at høre til en anden slægt, er bedre kendt som en medicinsk plante. Blomsterne af disse arter er tydelig mindre end hos stokroserne, og derfor bliver de sjældent dyrket som prydplanter.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page