© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Almindelig Syre

Rumex acetosa

  • Familie: Skedeknæfamilien – Polygonaceae
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er glat, grenet fra blomsterstanden.
  • Blomstre: Radiersymmetriske, små, enkønnede. Hanblomst: Seks blostersegmenter med hindeagtige kanter, ofte røde, under 2 mm. lang. Seks støvdragere. Hunblomst: Bloster består af to hvirvler på tre. Segmenter af ydre hvirvel små, grønne, og oprejste. Indre hvirvel former frugtindkapslende klappe, hvis segmenter er elliptiske og tynde, grønlige eller røde med hele kanter, og en lille knop ved base. Klappen er længere end frugten. Støvvejen er af tre sammenvoksede frugtblade, tre grifler.
  • Blade: Vekselstillede. Hårløse. Stængelen af grundblade er ret lang. Bladene er pilformede, 2–5 gange længere end brede, basalfliger alm. hele. Stilkbladene er næsten stængelløse. Kræmmerhuset er hindeagtigt, brunligt.
  • Frugt: En brun, rundlige, trerandet, blank nød.
  • Vækststeder: Enge, vejsider, gårdspladser, løvskove, kildekanter.
  • Blomstringstid: maj–juli.

Skræpper og syrer (Rumex spp.) er en taksonomisk besværlig slægt, da arterne jævnligt hybridiserer. Klappene, som indkapsler den modne frugt er ofte væsentlig i identifikationen.

Almindelig Syre er en typiske plante på marker og græs. Den er tveboet og vindbestøvet. Bladene smager lettere syret. Syren skyldes oxalsyre, som også er i bladene hos den relaterede Rødknæ (R. acetosella). Den senere adskiller sig fra Almindelig Syre i at være mindre og have spydbladede blade.

Almindelig Syre har været benyttet som en suppeurt, på trods af at oxalsyre er giftig i store mængder. Den er en polymorf art og adskillige variationer og underarter er genkendte, der skal nævnes den nordlige ssp. lapponicus.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page