© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Anis

Pimpinella anisum

  • Familie: Skærmplantefamilien – Apiaceae (Umbelliferae)
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 10-30 cm. Håret stængel, hul, leddene har skillevægge. Vellugtende
  • Blomstre: Regulær blomsterkrone (actinomorphic), hvid, mindre end 5 mm bred (de ydre småblomstre er ofte lettere spejlsymmetriske og større end resten), 5 kronblade, hakkede med en indadbøjet spids. Bægerbladene er forkrøblede. 5 støvdragere. Støvvejen er af 2 sammenvoksede frugtblade, 2 grifler. Blomsterstanden er en sammensat blomsterskærm, 7-15 sekundære blomsterskærme. Primære blomsterskærme har ingen dækblade, sekundære blomsterskærme har trådlignende eller ingen.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, basen er bælglignende. Bladene på det basale løv er nyreformede, savtakkede – lettere fligede. Blade på stængelløvet er 2–3 finnede, småbladene er fligede.
  • Frugt: Ægformede, fladtrykte fra siderne, 3–5 mm lange todelt spaltefrugt med klæbende lige hår, klart savtakkede.
  • Vækststeder: Krydderplante, sommetider en forvildet plante i omgivelser af bebyggelse, lastepladser og brakjord.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Anis er en av de ældst kendte krydder og medicinplanter. Den blev brugt so tidligt som for 4000 år siden i det gamle Egypten, Grækenland og Rom. Anis vokser ikke vildt – den er sandsynligvis en oprindelig plante fra Mellemøsten, men har været en indfødt plante i Midterhavsområdet fra arilds tid. I dag bliver den dyrket meget i Midterhavslandene så vel som i Bulgarien, sydlige Rusland, Indien, Mexico og i dele af Sydamerika. Anis bliver også dyrket i Finland, men sorterne som bliver importerede i dag, hvorfra frø almindeligvis er tilgængelige, producerer ikke frugt i vores klima. Men, planten ses tilfældig som en forvildet plante i nærheden af bebyggelse.

Den velsmagende olie fra anis spaltefrugt kan bruges som lægemiddel eller krydderi. Mest af alle bliver det brugt som et krydderi i alkoholiske drikke – anisette, ouzo, pastis og raki iblandt mange flere smager alle af anis. Den pimpinelle, der er nævnt i gamle tekster som krydderi i vine og likør kunne være anis, men ofte er det måske bibernelle (Sanguisorba minor), begge planter kan blive kaldt pimpinelle. Anis bliver også tilsat mange mediciner til at dække over den ubehagelige smag af andre lægemidler. I korrekte doser kan anisolie bruges som et lægemiddel i sig selv til at dæmpe nervøse kramper og imod luft i maven. Midlet kan dog også blive til en gift: i store mængder er anisolie giftig, specielt hvis den ikke har været opbevaret i en lufttæt beholder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page