© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Ærenpris Vedbend

Veronica hederifolia

  • Andre navne: Krat-Ærenpris
  • Familie: Vejbredfamilien – Plantaginaceae
  • Vækstform: Etårig urt.
  • Højde: 10-40 cm. Stilken er blød behåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er næsten regelmæssig, blå-blåligrød, mørkstribet, 4-9 mm bred, sammenvokset, 4-fliget, hjulformet, kort tragt. Blomsterbægeret er 4-fliget, fligerne er ægformede, i det mindste kanterne er ret lodne. 2 støvdragere. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterne er for sig selv, i bladaksler. Blomsterstængelen er omkring samme længde som dækbladene.
  • Blade: Modsatstillede, stænglede. Bladene er næsten runde, håndårede, grundt 3-5(-7)-fligede, spidsfligen er større end de andre.
  • Frugt: Oval, hårløs kapsel.
  • Vækststeder: Haver, dyrkbart land, havne, losseområder, levende hegn, løvskove.
  • Blomstringstid: Maj-juni.

Ærenpris Vedbend hører til gruppen af blødstilkede vedbends hvis blomstre er enkeltstående på akselen. Den kan nemt skelnes fra de andre arter på grund af sine runde, fligede blade, som er håndårede. Ærenpris Vedbend har etableret sig selv som ukrudt blandt afgrøderne på Åland, men ellers er den meget sjælden i det sydvestlige Finland på hovedlandet og øgruppen, hvor den kun forekommer tilfældig. Arten spirer i slutningen af juni eller om efteråret og overlever en milde vinter uden noget dække. I varmere klima begynder den at blomstre i marts, og den blomstrer almindeligvis igennem sommermånederne. Allerede i juni er Ærenpris Vedbend hektiske liv ved at komme til en ende og planten begynder at visne. Lige som mange andre ukrudt er den fleksibel og kan sommetider spire om foråret og blomstre om sommeren eller efteråret.

Ærenpris Vedbend lille blomsterkrone er lyst blå og beskeden af udseende. Den ser dog interessant ud for insekter, så krydsbestøvning forekommer, i det mindste sommetider. I dårligt vejr forbliver blomsterne lukkede uden noget negativ påvirkning af udviklingen af frøene, og det ser ud til at selvbestøvning er almindelig. De få, bådlignende frø er overraskende store. Lige som andre ærenpris har de et olieagtigt vedhæng som tiltrækker myrer til at sprede frøene. Den tilpasning som er kommet i forbindelse med denne måde at sprede frøene er måske forklaringen på hvorfor blomsterstilken buer nedad når frugten modnes – den er lettere for myrer at nå.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page