© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Æselfoder

Onopordum acanthium

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Toårig urt.
  • Højde: 50-200 cm. Stilken er dækket med stærke torne, meget bredt vingede, grove, tæt hvidhåret over det hele.
  • Blomstre: Blomstre fra 4-7 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedet mangler strålesmåblomstre, disksmåblomstrene er lyst violetrøde, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er så godt som kugleformet, dækbladene er smalt ægformede, hårde, tornet spids, håret. Hovedet er enkeltstående eller i små grupper i kronegrene.
  • Blade: Vækselstillede, stængelløse, nedløbende. Bladene er ægformede-bredt elliptiske, stortandede fliger, dækkede med torne, filtede.
  • Frugt: Gråbrun, sortplettet, 4-5 mm lang hårpensel med ugrenede, rødlige, 7-9 mm lange hår i spidsen.
  • Vækststeder: Gårdspladser, jorddynger, vejsider, brakjord, affaldspladser, havne og dynger med ballastjord. Også en prydplante.
  • Blomstringstid: Juli-september.

Æselfoder er en af de nordiske landes største og mest stærktornede urter. Dens store størrelse, tæt hvidhårede stilk og blade og magenta hoved gør den også til en af de smukkeste tidsler. På trods af sin størrelse er den toårig: bladrosetten kommer frem om efteråret og en stærk pælerod vokser og tjener som et næringslager, det næste år kommer så den blomstrende stilk. Arten følger opdyrkning og er spredt over Europa, hvor den vokser i beboede områder, især på solrige steder med næringsrig jord. Den foretrækker tørre somre, som er typiske for middelhavsområdet og er en problematisk fremmed i tempereret klima. Finlands kold klima har indtil videre forhindret Æselfoder fra at etablere et fast greb i vores natur, selv om den ser ud til at have fået stærke rødder i Sverige. Som en fremmed og på den anden side en dyrket prydplante kan den findes her og der over næsten hele det sydlige Finland, i beboede områder, omkring bygninger ved siden af veje og kystdæmninger.

Æselfoder er også nationalblomst i Skotland. Ifølge legenden kom skandinavisk fødte normanske landgangstropper for at angribe skotterne en nat da en uheldig soldat trådte på en bladroset af Æselfoder. Hans råb advarede forsvarerne i tide, og de taknemlige skotter adopterede Æselfoder som deres nationalblomst. Denne gode historie kan have noget bag sig, men det er også folklore: Æselfoder var ikke kommet på de skotske heder i middelalderen, men takket være sine frygtindgydende torne er den senere blevet valgt som helten i historien.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page