Aster sibiricus Aster sibiricus Aster sedifolius Aster sedifolius Aster alpinus Aster alpinus Aster novae-angliae Aster novae-angliae Aster divaricatus Aster novi-belgii Aster x salignus

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Aster amellus

 

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Med underjordiske udløbere, former stande.
  • Højde: 40-70 cm.
  • Blomstre: Blomstre former et 2,5-7,5 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er hvide, blå eller røde, tungelignende; disksmåblomstrene er gule, rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækblade i adskillige rækker. Hovedet i grupper på 5-15.
  • Blade: Vekselstillede, de lavere blade er stænglede, de øvre er ustænglede. Bladene er elliptisk-spadeformede, ofte med tandet kant.
  • Frugt: En hårpensel med ret lange, ugrenede hår på spidsen.
  • Vækststeder: Prydplante.
  • Blomstringstid: August-september.

Aster betyder stjerne på Græsk. Denne store slægt består af omkring 250 arter, hvoraf mindst 100 bliver dyrkede som prydplanter. Disse flerårige planter er forholdsvis nyankomne, de blev først populære i finske haver i begyndelsen af 20 århundrede, men de er blevet meget populære siden da, og asters er i dag en kendt plante i næsten hver eneste finske have. Aster amellus trives i solrige dele af haven med næringsrig jord og god dræning. Fleste asters er oprindelige i Nord og Midtamerika, men Aster amellus er en oprindelig Europæisk art. Ikke alle arter af asters, som bliver dyrkede i Centraleuropa kan dyrkes i Finland, men adskillige trives så godt at de vokser langt ud over grænserne af blomsterbedet. Aster amellus er i stand til at trives og spredes uden hjælp, hårdføre og nemme at passe. Aster amellus oprindelige varianter har overlevet i lang tid i ruiner og forladte huse, de har måske spredt sig til naturen, enten ved frø eller organisk, gennem sin rodstok. Aster amellus blomstrer længe og den bliver ikke slået ned af den første nattefrost – den står ofte i fuld blomst når den første sne falder. I kolde efterår åbnes hovedet meget langsomt. Den lange blomstringstid igennem efteråret er specielt vigtig for sommerfugle, som asters tiltrækker, der forbereder sig til vinteren. Aster amellus holder sig også længe som en plukket blomst.

Varianter af Aster amellus er skabt til at passe enhver smag. Et tofarvet hoved er typisk for slægten: disksmåblomsterne er gule, mens strålesmåblomsterne varierer imellem hvidt og rødt og specielt blå og violette skær, og i mange arter er alle blomsterne de samme som strålesmåblomsterne. Disse nye varianter kan dog ikke sammenlignes med oprindelige varianter som kilder til nektar, og de kræver også mere at vokse i haver.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page