Symphyotrichum novi-belgii Symphyotrichum novi-belgii

© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Aster x salignus

 
  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt.
  • Højde: 60-130 cm. Stilken er mange grenet i toppen, børstehåret, børsterne er korthårede, i det mindste i toppen. Med underjordiske udløbere, former stande.
  • Blomstre: Blomstre former et 2-3 cm bredt, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er hvide-lyst blåligrøde, tungelignende; disksmåblomstrene er gule, rørformede og små. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Dækbladene overlapper i 2-3 rækker, ofte spredende, samme længde, tilspidsede, almindeligvis med hindeagtige kanter ved basen. Blomsterhovedet er en halskærmet gruppe.
  • Blade: vekselstillede, stængelløse, ikke stængelomfattende. Bladene er ægformet lancetformede, langt tilspidsende, sparsomt skarptandede, korthårede, grove.
  • Frugt: Udvikles ikke
  • Vækststeder: Kyster, ved siden af grøfter, vejsider, øde jord, haver, parker. Prydplante, et levn og forvildet fra gamle haver.
  • Blomstringstid: August-oktober.

Aster x salignus (Symphyotrichum salignum) er en krydsning imellem Høstasters (Symphyotrichum novi-belgii, Latinsk navn også Aster novi-belgii) og (Symphyotrichum lanceolatum, latinsk navn også Aster lanceolatus), men den opfører sig som en selvstændig art. Hybriden er skabt af gartnere som ledte efter nye flerårige planter. Som en prydplante er Aster x salignus farvestrålende. Den trives i gamle haver og har også ofte spredt sig langt fra det sted, hvor den oprindeligt blev plantet. Måske er det på grund af denne tendens at Aster x salignus i moderne haver er blevet skiftet ud med asters arter og varianter, som opfører sig bedre og er mere imponerende. Aster x salignus viste også sin livskraft da den vovede sig ud i naturen, hvor den i dag former brede, tætte bestande. Den har vokset her og der i Finland siden det 19’nde århundrede, men blev ikke mere almindelig før meget senere. Den forvildede sig sandsynligvis fra haver, specielt i form av afskårne rødder, som har rejst med vand og er endt på bredderne af floder, som er gået over sine bredder. Fra flodbredderne har den spredt sig gradvis ned ad floden, hele vejen til flodmundingen, og har overtaget området fra store finske planter. Der er stadig store bestande mange steder omkring i ubeboede områder, ved siden af kolonihaver og på øde jord. Specielt små bestande bliver kun bemærkede når de begynder at blomstre, hvilket sker ret sent, ikke før sommeren går over i efteråret.

Mange Høstasters, som er en forældreplante til Aster x salignus, bliver dyrkede i finske haver. Den mest almindelige art i det flerårige blomsterbed ser ud til at være den lavt voksende, kun lettere udviklede oprindelige variant, hvis nøjagtige oprindelse ser ud til at være vanskelig at bestemme. Den har tilpasset sig finske forhold utroligt godt. Centraleuropæiske Høstasters begynder først at blomstre når efteråret begynder i det finske klima, men den finske variant blomstrer allerede midt om sommeren. Den kræver ingen pasning eller opmærksomhed, så den kan overleve længe af sig selv. Aster x salignus minder meget om Høstaster, som den stammer fra, hvis den overhovedet adskiller sig, er det i sin ekstra højde, mindre blomstre og smalle base på sine øvre blade. Høstasters blade er på den anden side altid lettere stængelomfattende. Som en dyrket prydplante, har asters på den anden side krydset frem og tilbage så mange gange at en endelig klassificering af en art fra en anden er umulig.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page