© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bakke-Forglemmigej

Myosotis ramosissima

  • Familie: Rubladfamilien – Boraginaceae
  • Vækstform: etårig plante. Hovedroden er kort, mørkebrun.
  • Højde: 10-25 cm. Stilken er grenet fra basen, hårene spreder sig overstrømmende ved overfladen.
  • Blomstre: Regelmæssige, 1-2 mm brede. Blomsterkronen er almindeligvis blå, sammenvokset, tragtformet, 5-fliget, tragten har en krans af små udvækster. Blomsterbægeret er sammenvokset, 5-fliget, fligene er smalle, bøjer let udad; hårene spreder sig hovedsagligt med krogede spidser; blomsterbægeret er 2-3 mm langt i frugt, almindeligvis åbent, med frugtbladene let hængende. 5 støvdragere, støvtrådene er samlede med blomsterkronetragten. Støvvejene er sammenvoksede, enkeltgriflede. Blomsterstanden er en svikkel, som bliver klaseformet; ingen af blomsterne har dækblade. Blomsterstilken er tæt glathåret, efter blomstringen omkring samme længde som blomsterbægeret.
  • Blade: Vekselstillede. Basalbladene er stænglede, stængelen er vinget; stilkbladene er ustænglede. Basalbladene visner almindeligvis under blomstringen. Bladene er elliptisk-spadeformede med hele kanter, flere lige hår på undersiden end på oversiden.
  • Frugt: En 4-delt spaltefrugt. Delfrugten er ægformet, blank, uden vinger, lysebrun, omkring 1,2 mm lang.
  • Vækststeder: Enge, klippefyldt terræn, grusgrave, sandbredder.
  • Blomstringstid: Maj-juni.

Om foråret springer klippefremspringene i det sydlige Finland ud i blå blomsterduske af små forglemmigej, som rækker op imod solen. De enkelte blomstre er kun nogle få millimeter i diameter, men deres enorme antal farver hele landskabet blåt. Hvis man vil konstatere hvilken art det er, så må forglemmigej undersøges nærmere, måske med et forstørrelsesglas. Den bedste måde er at gå ned i knæ ved siden af planten og fokusere imellem blomsten og stilken. Hvis der er en særlig lodden stilk imellem blomsten og stilken, så er det en Bakke-Forglemmigej.

Bakke-Forglemmigej kan også let forveksles med Rank Forglemmigej (M. stricta), selv om blomsten hos den senere næsten sidder fast til stilken. Forskellen er mest slående i at blomstre, som har blomstret i lang tid eller er forbi blomstringen. Der er ingen grund til at blive forvirret hvis begge slags blomstre er synlige: arterne vokser ofte blandet sammen. Gruppen kan også omfatte en tredje art, Mark-Forglemmigej (M. arvensis) som blomstrer senere. Den er almindeligvis tydeligt større, men specielt på tørre steder kan den minde meget om sine mindre slægtninge. Selv når den er lille er dens blomsterbæger større og dens stilke kan nå til dobbelt størrelse af blomsterbægeret. Af de tre har Bakke-Forglemmigej de sydligste vækststeder, den er hovedsageligt fundet i den Finske Bugt, hvor den bringer stor glæde om foråret, men de andre har spredt sig mere. Bakke-Forglemmigej er også af natur den tydeligste tøreng plante af de tre.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page