© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bjerg-Knopurt

Centaurea montana

  • Familie: Kurvblomstfamilien – Asteraceae
  • Vækstform: Flerårig urt. Krybende rodstok. Former stande.
  • Højde: 30–80 cm. Stilken er almindeligvis ugrenet, vinget, sparsomt håret.
  • Blomstre: Blomstre fra 5-8 cm brede, enkelt blomsterlignende hoved dækket af dækblade. Hovedets strålesmåblomstre er mørkeblå (sommetider lyst røde eller hvide), skråt tragtformet, fliget spids; disksmåblomstrene er blåligrøde, rørformede. 5 støvdragere. Støvvejen er sat sammen af 2 sammenvoksede frugtblade. Svøbet er ovalt-rundt, dækbladene overlapper i mange rækker, lindegrønne, spidsen er mørkegrøn, trekantet-ægformet, fjerfligede eller ujævnt tandede. Adskillige hoveder der hver for sig afslutter hver stilk.
  • Blade: Vekselstillede, stængelløse, nedløbende, skråt opadgående. Bladene er ovale med hele kanter, uldne nedenunder.
  • Frugt: Udfladet hårpensel med meget korte børstehår på spidsen.
  • Vækststeder: Gårdspladser, vejsider, affaldspladser, løvskove. Prydplante, sommetider forvildet.
  • Blomstringstid: Juni-august.

Bjerg-Knopurt er oprindelig fra central og sydeuropæiske bjerg enge. Den blev oprindelig brugt som en medicinplante, men her i Finland er den den mest populære knopurt i sin slægt, og er en afgørende del af traditionelle blomsterbede i haver. Efter at have været dyrket i lang tid som en prydplante har den skabt sig selv et hjem her og der i det sydlige og centrale Finland. Arten spredes ret naturligt ved hjælp af både frø og sin krybende rodstok. Bortset fra den blåblomstrede variant som er fremherskende, er der også varianter med røde, violette og hvide strålesmåblomstre, selv om disse er sjældne i Finland. Bjerg-Knopurt forbliver grøn hele vinteren og er i stand til at samle styrke mens den står i blomst og også igennem vintermånederne når træerne har fældet sit løv. Dette er hvorfor den er i stand til at blomstre på forholdsvis skyggefylde områder og kan begynde at blomstre lidt tidligere end andre blomstre om sommeren.

Bjerg-Knopurts farvesammensætning af mørkeviolette disksmåblomstre og mørkeblå strålesmåblomstre ligner Kornblomst (C. cyanus), men Bjerg-Knopurts hoved almindeligvis ender stilken enkelt, mens Kornblomst ender med flere. I tillæg, så har Kornblomst tydelig smallere blade og er gråhåret. På det seneste har arten, som har været set som ukrudt og regnet for værdiløs, fundet sin plads i blomsterbedet som en prydplante sammen med Bjerg-Knopurt.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page