© Copyright: Billeder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Bjerg-Spidsbjælg

Oxytropis lapponica

  • Familie: Ærteblomstfamilien – Fabaceae (Leguminosae)
  • Vækstform: Flerårig urt. Oprejst-skrå pælerod.
  • Højde: 5-15 cm. Stilken er slap-opadstigende grenet fra basen, glathåret.
  • Blomstre: Blomsterkronen er uregelmæssig, blå- blålig violet eller af og til hvid, 8-12 mm lang. 5 kronblade; det oprejste ‘standard’, de to sideblade ‘vingerne’, de to lavere sammenvoksede til at forme ‘kølen’, det samlede udseende er sommerfuglelignende. Kølen er tilspidset og spids. Blomsterbægeret er 5-fliget, sorthåret. 10 støvdragere, støvtrådene har sammenvoksede baser. Et enkelt frugtblad. Blomsterstanden er i aksler, en tæt langstænglet, 7-9 blomstret klase.
  • Blade: Vekselstillede, stænglede, med akselblade. Bladene er finnede, 7-10 par med afsluttende småblad. Småbladene er lancetformede-smalt elliptiske, tilspidsede med hele kanter, gråhårede. Akselbladene er delvis sammenvoksede.
  • Frugt: 18-25 mm lang, spids, sorthåret, ensfarvet, almindeligvis 8 frøet bælg.
  • Vækststeder: Højdedragsmoser, stenskråninger.
  • Blomstringstid: Juni.

Bjerg-Spidsbjælg er ekstremt truet og er beskyttet i hele landet.

Bjerg-Spidsbjælg er så sjælden i Finland at der sommetider har været tvivl om den stadig vokser her eller ikke. Grunden til at den er så sjælden er nok at den er så krævende: Bjerg-Spidsbjælg har brug for jord med højt kalkindhold, hvad der ikke er meget af i Finsk Lapland, bortset fra i det nordvestlige hjørne. Arten vokser almindeligvis på højdedrags tundrabæltet i den piskende vind på steder hvor der ligger lidt sne vinteren igennem og forholdene er ekstremt hårde, men hvor den tynde sne på den anden side smelter hurtigt om foråret. Om sommeren er den meget synlig i landskabet, ofte i svagt bevoksede grus pletter. Den eneste kendte bestand i Finland er 660 meter oppe på Saana højdedraget, men arten er også blevet fundet i f.eks. Mall naturpark, hvor de, som er interesserede kan få gode råd om at holde øjnene åbne.

Bjerg-Spidsbjælg ligner meget Fjeld Astragel (Astragalus alpinus). Der er ikke mange forskelle, og de er almindeligvis upraktiske at undersøge på stedet. Fjeld Astragels blomsterkrones køl har dog aldrig spids, mens Bjerg-Spidsbjælgs har spids. Der er også forskelle i formen og håretheden på småbladene.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page